Piaţa instrumentelor de scris, în creştere la începutul anului şcolar 2011

 Piaţa de instrumente de scris din România a înregistrat o creştere de 6% în valoare, în perioada august – septembrie 2011, comparativ cu acelaşi interval din 2010, conform datelor de cercetare GfK Retail and Technology, remis marţi.

Analizând categoriile de pe piaţă, produsele de colorat (creioane de colorat, carioci şi creioane cerate) – care au o pondere de 21% din valoarea pieţei – au înregistrat cea mai mare creştere (12%) comparativ cu 2010. Cel mai important segment în volum (27%) rămân pixurile clasice, cu o creştere în valoare de 6%, în linie cu întreaga piaţă.

De asemenea, pe o tendinţă de creştere în valoare s-au înscris şi finelinerele (+16%), rolerele (+11%) şi stilourile (+9%). Creioanele grafit au înregistrat o uşoară scădere de 4%. Categoria markere (markere, text markere şi stilouri OHP) a crescut cu 7%, în timp ce produsele de corectat au scăzut cu 8% în valoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a începutului de an şcolar 2010.

Un rezultat important în 2011 este performanţa mărcilor private, înregistrând o creştere de 93% în valoare, comparativ cu august – septembrie 2010. Mărcile private sunt mult mai ieftine în comparaţie cu alte produse similare din gama lor, printre altele, datorită faptului că acestea nu includ costurile de promovare.

Pentru toate categoriile de instrumente de scris şi mărci, preţul a rămas relativ stabil în comparaţie cu perioada similară a anului precedent. Pe de altă parte, ponderea ambalajelor mici a crescut, preferate fiind ambalajul de 12 articole pentru produsele de colorat şi ambalajul de 4 bucăţi pentru pixuri şi creioane grafit.

Începând din anul 2010, GfK Retail and Technology monitorizează piaţa instrumentelor de scris. Concluziile se bazează pe datele de vânzări colectate de la hipermarketuri si magazine tip cash and carry, date incluse în panelul de retail GfK Retail and Technology. Instrumentele de scris monitorizate sunt: pixuri clasice, carioci, creioane colorate, corectoare, creioane cerate, finelinere, stilouri, creioane grafit, text marker, markere, creioane mecanice, stilouri OHP, rollere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.