EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Platforma „Acces la viaţă” pentru servicii medicale de urgenţă, extinsă în 16 centre din ţară

0
Reţeaua de Telemedicină de Urgenţă s-a extins în 16 centre din ţară, cu centrul de coordonare în Bucureşti la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Platforma „Acces la viaţă”, care doreşte să răspundă nevoilor acute ale României privind lipsa accesului la servicii medicale de calitate a fost lansată, luni, de Petrom.

„Încă de la sfârşitul anului 2010 am decis să extindem proiectele noastre de implicare în comunitate prin susţinerea domeniului vital pentru România – sistemul medical. Astăzi suntem în măsură să anunţăm că reţeaua naţională de telemedicină este complet funcţională. Vom continua colaborarea cu Ministerul Sănătăţii (MS) pentru a sprijini acele iniţiative relevante pentru toţi românii care au nevoie de acces la servicii medicale de calitate”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al CEO Petrom.

În atenţia companiei sunt în vedere noi iniţiative, respectiv traininguri pentru medici, burse de excelenţă şi programe de educare medicală şi prevenţie în comunităţi.

Prezent la lansare, subsecretarul de stat în MS dr. Raed Arafat a evidenţiat că extinderea telemedicinei intraspitaliceşti este extrem de importantă pentru salvarea de vieţi.

Centrele regionale sunt cele care iau decizia în cazul unor pacienţi cu probleme grave şi aceştia sunt îndrumaţi către serviciul de care au nevoie, reducându-se din timpul pierdut în cazul în care ar fi fost transferaţi de la o cameră de gardă la alta.

În aceste situaţii se ia în calcul şi distanţa până la cel mai apropiat centru, ceea ce înseamnă un câştig de timp important.

Dr. Raed Arafat a făcut referire şi la faptul că acest tip de asistenţă medicală a fost început în 2008, prin economii de la un proiect al Băncii Mondiale, fiind organizată regiunea-centru la Târgu Mureş, unde au fost conectate 40 de puncte.

În 2009, cu sprijinul Petrom, s-a trecut la organizarea unui alt centru, la Spitalul Floreasca unde au fost conectate 16 puncte.

Subsecretarul de stat a anunţat că urmează un al treilea proiect care va fi realizat tot din economii de la proiectul Băncii Mondiale – este vorba despre centrul de la Iaşi, care urmează să aibă 24 de puncte, şi extinderea centrului de la Bucureşti.

În felul acesta este o acoperire cvasinaţională”, a subliniat dr. Raed Arafat.

El a făcut referire şi la faptul că se va introduce în sistem consultul de radiologie video la Bucureşti, existând posibilitatea consultului, a controlului la computerul tomograf şi la aparatele digitale radiologice. Camerele de resuscitare sunt aproape stardardizate, fiind uşor de lucrat la nivel naţional. În Bucureşti au fost efectuate anul acesta 16.000 de transmisii de telemedicină.

Subsecretarul de stat a menţionat că dintre cele trei ambulanţe SMURD primite de la Petrom, una va merge direct la Vaslui, întrucât o ambulanţă de acolo a luat foc.

„Finalizarea procesului de extindere a reţelei de telemedicină de urgenţă reprezintă o contribuţie majoră pentru sistemul medical din România. Investiţia Petrom ne ajută în atingerea obiectivelor Uniunii Europene, care consideră telemedicina una dintre priorităţile pentru îmbunătăţirea sistemului medical.

„Aceste cifre înseamnă un management adecvat al cazurilor grave, un transfer de cunoştinţe între cadrele medicale din România şi, cel mai important, mai multe vieţi salvate”, a mai spus dr. Arafat.

Telemedicina înseamnă acces rapid la expertize medicale prin comunicare la distanţă. Prin intermediul unui sistem de video-conferinţă şi al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse în reţea primesc recomandări din partea specialiştilor aflaţi la cele două centre de comandă situate la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi la Spitalul Clinic Judeţean din Târgu Mureş. Medicii de la centrul de comandă oferă suport medical în timp real pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a şase indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale – puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, bioxid de carbon şi tensiune arterială.

Compania Petrom a investit peste 450.000 de euro în extinderea actualei reţele de telemedicină de urgenţă cu centrul la Târgu Mureş prin conectarea a încă 16 puncte medicale la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Cele 17 unităţi medicale sunt interconectate cu reţeaua de telemedicină de urgenţă inaugurată în 2008, extinzând astfel reţeaua naţională la 56 de spitale, respectiv 19 judeţe. Prin această platformă, peste 9,5 milioane de români au acces la servicii medicale de urgenţă.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.