EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Posibile repercusiuni după arestarea în Germania a unor presupuşi spioni proruşi

Autorităţile germane au arestat un cuplu – soţ şi soţie – suspectat că ar lucra de peste douăzeci de ani pentru serviciile secrete ruseşti, scriu ziarele moscovite de luni (24 octombrie 2011).

Agenţii s-au demascat luând legătura cu o altă celebră spioană, Anna Chapman, reţinută în iunie 2010 în SUA şi trimisă la Moscova în cadrul unui schimb de spioni.

Parchetul german nu face publice numele celor doi, dar, potrivit Kommersant, este vorba de Andreas şi Heidrun Anschlag din Marburg. Ei nu comunicau aproape cu nimeni şi duceau o viaţă foarte închisă, relatează un vecin al familiei, citat de publicaţia rusă.

Presupuşii agenţi au paşapoarte austriece, documentele indicând că Andreas s-a născut în Argentina, iar Haidrun în Peru, dar verificările întreprinse în America de Sud arată că datele sunt false, semnalează Nezavisimaia Gazeta.

Presa germană presupune că este vorba de agenţi recrutaţi încă de serviciul sovietic KGB în anul 1988, după cum scrie Spiegel. Iar publicaţia Focus relatează că acest cuplu ar fi ajuns în RFG în 1990 prin Mexic. Andreas lucra la o fabrică de construcţie de maşini şi se presupune că, între altele, el era interesat de secrete industriale.

Soţia sa a fost prinsă în flagrant în timp ce trimitea informaţii Moscovei folosind o transmisie prin unde scurte.

Autorităţile germane ar fi aflat de activitatea ilegală a celor doi de la colegii americani de la FBI, potrivit cărora persoanele din Germania luau deseori legătura cu „agentul 90-60-90”, Anna Chapman.

Portalul Vecerniaia Moskva notează, citând presa germană, că arestarea celor doi este primul incident de acest fel de după căderea Zidului Berlinului şi admite că ar putea avea repercusiuni asupra relaţiilor dintre Rusia şi Germania.

Dar eventualele consecinţe negative ar putea apărea numai după ce autorităţile ar confirma oficial că persoanele reţinute lucrau anume pentru serviciile secrete ruseşti. Portalul Vecerniaia Moskva avansează ipoteza că, după destrămarea URSS şi a restructurării KGB, agenţii ar fi fost recrutaţi de o ţară terţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata