EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Proiectul repatrierii romilor români din Toscana suscită scandal între consilierii municipali de stânga şi dreapta

Proiectul repatrierii romilor români şi bulgari de la periferia oraşului Florenţa, în regiunea Toscana administrată de stânga, a suscitat critici virulente din partea consilierilor din opoziţia de dreapta, scrie cotidianul italian Il Giornale în ediţia de luni (24 octombrie 2011), precizând că există repatrieri ale romilor în stil francez şi în stil toscan.

Preşedintele Nicolas Sarkozy realizează 9.000 de expulzări pe an, cu avioane speciale şi doar dus – au fost evacuate 70% din taberele ilegale. În Toscana, în schimb, stânga aflată la conducere, în regiune şi în municipalitatea Florenţa – situaţia romilor s-a reglementat în mod diferit: li s-au dat bani nomazilor, invitându-i să se întoarcă în România sau Bulgaria.

Ce au făcut ei? Au plecat, doar că imediat după aceea s-au întors iar acum stau tot în tabăra de romi de unde au plecat, de la Quaracchi, la periferia Florenţei.

Operaţiunea de proporţii a costat aproximativ 400.000 de euro – până la 1.500 de euro dăruiţi fiecărei familii de romi – şi acest lucru face obiectul unei bătălii a centrului-dreapta din Toscana.

Cei din Liga Nordului, care de ceva timp sunt prezenţi şi în Consilii (în alegerile regionale din 2010, Liga Nordului a obţinut 6,48%), trebuie să-i ceară ajutor ministrului de interne Roberto Maroni, care ese membru al acestei formaţiuni.

„Să intervină Palatul Viminale /Ministerul de Interne/ – a cerut secretarul cetăţenesc al Ligii, Andrea Tavanti -. Este o nebunie să se risipească în acest fel banii publici, mai ales într-un moment de criză. Ar fi mai bine dacă Matteo Renzi /primarul Florenţei/ s-ar preocupa mai puţin de apariţia la televizor şi ar începe să apară pe străzile oraşului său”.

După cum a constatat Liga Nordului, romii şi-ar fi păstrat cei 1.500 de euro şi ar fi rămas pe loc. „Este o incorectitudine, o folosire necinstită a banilor”, a atacat şeful grupului Ligii Nordului din provincie, Marco Cordone.

Ceva nu a funcţionat în mecanismul pus pe picioare pentru repatrierea romilor, scrie Il Giornale, care precizează că atunci când citeşti „proiectuľ’ înţelegi de ce.

Fondul de 400.000 de euro a fost alocat de Regiunea Toscana, printr-o rezoluţie datând din mai 2011 şi repartizat astfel: 200.000 de euro pentru ”Societa della Salute – Zona Fiorentina Nord Ovesť’, alte 200.000 oraşului Florenţa, „pentru intervenţii în favoarea nucleelor familiale care se află în condiţii de marginalizare foarte gravă, cu referire specială la ocupanţii zonei-sit din localitatea San Piero a Quaracchi”.

În rezoluţie se descrie şi modalitatea de „repatriere”, mai degrabă greoaie, potrivit ziarului. Planul se împarte în două etape: „Prima se referă la o perioadă estimata de circa 6 săptămâni desfăşurată în întregime în Italia, cu organizarea eventualelor însoţiri în patrie, iar cea de-a doua la două sau mai multe deplasări în România pentru remiterea sprijinului economic rămas şi pentru verificarea parcursului”.

Cei 1.500 de euro sunt împărţiţi astfel: 700 de euro la plecare, 800 după 60 de zile. Însă după scurgerea acestei perioade familiile de romi s-au întors la Florenţa, după cum se înţelege din protestele opoziţiei.

Metoda franceză este puţin mai simplă: pentru cei împotriva cărora nu s-a emis ordin de îndepărtare forţată (îmbarcare la bordul unui avion), este prevăzută o sumă de 300 de euro pentru repatriere, dar cei care primesc suma trebuie să lase amprentele digitale în momentul plecării, astfel încât să poată fi identificaţi în cazul în care încearcă să se întoarcă.

În Toscana, în schimb, s-au prevăzut şase săptămâni pentru a organiza „însoţirea” romilor în România (dar repatrierile sunt „eventuale”), iar ulterior mai multe deplasări ale operatorilor italieni pentru remiterea restului contribuţiei.

Opoziţia a ridicat obiecţii. Era oare necesar ca un „grup de lucru” să însoţească romii? Ce reprezintă cei 15.000 de euro de „acopere a costurilor”? Dar cei 3.000 de euro pentru centrul de ascultare? „Ce ar trebui să asculte romii de la operatori?”, au întrebat Primăria oraşului Florenţa consilierii din formaţiunile de centru-dreapta.

Problema romilor nu este nouă la Florenţa, aminteşte Il Giornale. Se estimează că din 2004 încoace, Primăria a cheltuit aproape 15 milioane de euro pentru gestionarea taberelor de romi. „Un sac fără fund, la periferie există chiar un sat cu şapte duplexuri pentru nomazi”, a afirmat şeful grupului Ligii Nordului din provincie.

Dar ceea ce l-a înfuriat cel mai mult pe eurodeputatul toscan din Liga Nordului, Claudio Morganti, au fost comentariile unor romi care, după ce au luat banii, au ales să rămână în Italia deoarece traiul în România ar fi prea scump.

„Este clar că preferă să rămână în acest Eldorado de parazitism care a devenit Toscana”, a spus Morganti. Incluzând şi mica excursie în România, precizează în final ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata