EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Silvio Berlusconi luptă pentru supravieţuirea sa politică

0
Guvernul lui Silvio Berlusconi, prins la mijloc între chemarea la ordin adresată de partenerii săi europeni şi opoziţia manifestată de aliaţii săi din Liga Nordului faţă de o amplă reformă a sistemului de pensii, a fost nevoit să amâne luni seara o şedinţă a consiliului de miniştri fără a se ajunge la vreun acord, comentează AFP.

Reuniunea guvernamentală a început la ora 17.15 GMT (20.15, ora României), cu o întârziere de o oră, şi s-a încheiat după o oră şi jumătate, fără să fie anunţată vreo hotărâre, din cauza disensiunilor persistente în cadrul coaliţiei majoritare în ce priveşte sistemul de pensii.

Ţintă a numeroase ciritci, duminică, la Bruxelles, în special din partea perechii franco-germane, „Il Cavaliere” a promis să acţioneze majorând vârsta de pensionare la 67 de ani pentru o aliniere la situaţia din celelalte state membre ale UE.

El se vede însă nevoit să înfrunte opoziţia manifestată de aliatul său de bază din guvern, Liga Nordului. „Poziţia noastră este foarte clară în problema reformei sistemului de pensii: am exprimat-o deja”, a avertizat ministrul de interne, Roberto Maroni, unul dintre liderii acestui partid populist.

În cursul unui week-end umilitor, Berlusconi a fost chemat la ordin de UE care i-a cerut angajamente ferme, înainte de noul summit european prevăzut miercuri, în privinţa reformelor structurale pentru a relansa o creştere palidă şi a reduce datoria suverană.

„Partenerii Italiei au nevoie de claritate. Este important să fie convinşi”, a repetat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice şi Monetare, Amadeu Altafaj.

Înainte de şedinţa consiliului de minştri, Silvio Berlusconi s-a apărat contraatacând: „Nimeni nu este în măsură să dea lecţii partenerilor săi”, a precizat el prin intermediul unui comunciat, subliniind că actuala criză priveşte „în special” sistemul bancar „franco-german”, extrem de expus la datoriile din ţările fragile din UE.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.