Tăriceanu: Dacă românii ar considera că monarhia este o opţiune, aş fi unul dintre cei care ar susţine-o

Liderul grupului deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a spus după discursul Regelui Mihai din plenul Parlamentului că dacă românii ar considera că monarhia este o opţiune, el ar fi unul dintre cei care ar susţine-o.

‘În viitor trebuie produsă o schimbare constituţională profundă şi trebuie să se înţeleagă că o democraţie parlamentară în care parlamentul este forul principal de dezbatere şi decizie politică, trebuie asigurată această condiţie minimală, trebuie readus Parlamentul la rolul lui esenţial.

Sigur că dacă românii vor considera că monarhia este o opţiune eu aş fi unul dintre cei care ar susţine această posibilitate şi România ar putea să funcţioneze aşa cum funcţionează celelalte monarhii constituţionale din Europa în care casa regală, regele sau regina sunt simbolul statului şi nu un factor de putere perturbator, ci un factor de echilibru în viaţa socială şi în viaţa politică şi sigur că rămâne parlamentului şi executivului rolul de a lua deciziile importante şi de a conduce ţara’, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că, din păcate, România a ales un model politic nefericit, ‘o suprapunere de puteri care creează conflicte permanente’ şi această sursă de conflicte permanente a dus la irosirea de energii care puteau fi mult mai bine folosite în interesul ţării şi al cetăţenilor.
Despre atmosfera din plenul Parlamentului, Tăriceanu a spus că a fost una ‘solemnă, aşa cum cade bine atunci când un fost şef de stat este invitat în Parlament’.

‘Aş vrea să remarc că astăzi Parlamentul a fost un exemplu prin modul în care trebuie să funcţioneze viaţa politică românească, au fost prezente toate partidele politice şi practic, prin atitudinea pe care au arătat-o, au demonstrat că se poate realiza un consens naţional pe problemele fundamentale care ţin de interesul României’, a spus Tăriceanu.

Despre discursul Regelui Mihai, liderul deputaţilor liberali a spus că a fost emoţionant şi i-a arătat ‘cum gândeşte un adevărat bărbat de stat’, pune mai presus interesul ţării şi al oamenilor faţă de orice altceva.

‘Regele a vorbit despre interesul naţional, despre demnitate, despre patriotism, despre dăruire, despre fidelitate, despre statornicie, valorile care au fost întotdeauna preţuite de monarhie şi care au reuşit să facă România mare, puternică şi modernă şi cred că dacă în viitor vom păstra aceste valori ca valori fundamentale ale credinţei noastre şi ale comportamentului nostru politic atunci România va avea şansa de a fi o ţară care să fie privită cu respect şi care să aibă o atitudine demnă pe măsura aspiraţiilor poporului nostru’, a mai spus liberalul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.