EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Tony Blair îi va da sfaturi preşedintelui kazah, după ce l-a consiliat şi pe Gaddafi

0

Fostul premier britanic Tony Blair va conduce grupul de consilieri care va elabora programul de reforme economice pentru preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Blair, care consultă în mod activ clienţi VIP, şi-a găsit demult un „extra-job” pe lângă misiunea sa de trimis special al „cvartetului” pentru reglementarea situaţiei în Orientul Mijlociu /OM/: înainte de a-l consilia pe liderul kazah, Blair i-ar fi dat sfaturi, potrivit unor surse, liderului libian defunct Muammar Gaddafi, notează cotidianul rus Kommersant.

Existenţa noului loc de muncă al lui Tony Blair a fost recunoscută de reprezentantul său Matthew Doyle. „Blair a sprijinit formarea unei echipe de consilieri şi consultanţi internaţionali pentru Kazahstan. Ei vor realiza o activitate importantă, menită să sprijine reformele”, a declarat Doyle.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, liderii kazahi sunt foarte mulţumiţi de Blair. „Sfaturile lui în domeniul economic şi politic sunt extrem de valoroase”, a declarat pentru ziarul britanic o sursă de informaţie locală. Preţul acestor „sfaturi valoroase” este şi el cât de cât cunoscut: potrivit unor surse, Blair va primi pentru ele 8 milioane de lire sterline pe an.

The Telegraph aminteşte cum, în anul 2000, în timpul vizitei lui Nursultan Nazarbaev în Marea Britanie, „premierul i-a permis să-l ţină în braţe pe fiul său de şase luni, Leo”. De atunci, între cei doi politicieni s-a stabilit „un bun contact”.

După demisia sa din 2007, Blair a desfăşurat mai multe vizite în fosta republică sovietică, nefiind intimidat nici de „regimul autoritar al lui Nazarbaev”, care se află la putere de peste 20 de ani, nici de situaţia cu drepturile omului din Kazahstan, criticată de apărătorii drepturilor omului.

Ultima dată, Blair a venit la Astana în luna mai, pentru a participa la un consiliu al investitorilor străini: la acea dată, el nu a precupeţit complemente la adresa lui Nazarbaev şi a vorbit despre „enormele succese ale Kazahstanului”.

Activitatea tumultoasă în calitate de consultant economic şi financiar, pe care Blair o desfăşoară după plecarea de pe Downing Street, i-a permis să adune o avere considerabilă, estimată, potrivit unor surse, la o sumă între 20 şi 50 de milioane de lire sterline. Printre clienţii fostului premier britanic se numără banca americană JP Morgan şi grupul de asigurări Zurich Financial Services.

În afară de aceasta, Blair conduce compania Tony Blair Associates, care consultă, între altele, guvernul Kuweitului şi fondul de investiţii Abu Dhabi Mubadala.

În acelaşi timp, fostul premier britanic rămâne emisarul special al „cvartetului” lui Orientul Mijlociu /OM/ şi, în opinia experţilor, îşi foloseşte în mod activ relaţiile politice în interesul businessului său.

În alegerea clienţilor, politicianul întreprinzător nu este prea scrupulos, comentează Kommersant. Devenind consilier al lui Nazarbaev, Blair i-a găsit într-un fel un înlocuitor fostului lider libian Muammar Gaddafi. Informaţiile privind relaţiile strânse pe care Blair le-a avut cu fostul regim de la Tripoli au provocat deja un scandal răsunător în Marea Britanie.

Astfel, aminteşte Kommersant, în 2010 fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, care este vânat acum de noile autorităţi libiene, a dezvăluit că Blair este consilierul financiar al tatălui său.

Potrivit lui Saif al-Islam, Blair, care a devenit „un prieten apropiat al familiei”, oferă consultaţii pentru Libyan Investment Authority, fondul naţional de investiţii ce administrează activele petroliere ale ţării. La acea dată, reprezentantul lui Blair a infirmat aceste declaraţii.

Cu toate acestea, potrivit unor surse din Marea Britanie, tocmai Blair ar fi contribuit la eliberarea celui care organizase atacul terorist din Lockerbie, Abdel Basset al-Megrahi. Aceste supoziţii au fost alimentate de informaţiile conform cărora Blair ar fi vizitat Libia de cinci ori în ultimele 14 luni care au precedat eliberarea teroristului.

De asemenea, potrivit surselor britanice, Blair ar fi încercat să medieze afacerea dintre Libyan Investment Authority şi compania rusă „Rusaľ, afacere care, de altfel, a eşuat, precizează cotidianul rus.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.