EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Traian Băsescu: Un deficit de 1,5-1,7% – o speranţă; Guvernul trebuie să analizeze

0
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni, seară, că un deficit bugetar pe anul 2012 de 1,5-1,7 % ar fi o speranţă, dar că Executivul este cel care va trebui să analizeze, adăugând că trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei în problema reducerii deficitului de 3% pe ESA pentru anul viitor.

„Trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei, atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% pe ESA, să spunem, la 1,5% – 1,7%, undeva aici, poate. Poate. Nu o luaţi ca fiind bătută în cuie. Este o speranţă doar. Guvernul trebuie sa analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute, dar vă repet, în niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reducerii de salarii”, a spus Băsescu, întrebat dacă s-a stabilit o ţintă a deficitului.

El a precizat că, deşi Romaniei i-ar fi foarte uşor, având convenit deja un deficit de 3% pe ESA, să meargă pe un buget construit pornind de la acest procent, analizele arată că în acest caz ţara noastră ar avea parte de o creditare „extrem de scumpă”.

„România nu stă rău comparativ cu alte ţări, dar situaţia pe piaţă este nepropice finanţării datoriilor. De aceea, un obiectiv major al guvernului este acela ca, prin buget, să limiteze nivelul de îndatorare. Vă mai dau o explicaţie: până în 2008, bugetul de stat al României a fost consistent ajutat de procesele masive de privatizare.

S-a privatizat Petrom, s-a privatizat BCR, s-a privatizat BRD. După 2008, marile privatizări nu au mai putut funcţiona şi bruma de privatizări care s-a mai făcut a însemnat bani plătiţi în urma hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile de la AVAS pentru despăgubiţi, pentru cei care trebuiau să primească despăgubiri de la FNI.

Deci, bugetul de stat nu mai are sursa Fondul proprietăţii de stat sau sursa AVAS care, pe măsură ce privatiza, trimitea banii către trezorerie, cea mai mare parte a lor, şi de acolo în Parlament. Într-o deplină veselie se dădeau ajutoare, se dădeau de toate şi nu se construia niciun kilometru de autostradă”, a explicat Băsescu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.