Un copil de 14 ani, cel mai tânăr ziarist acreditat din Libia

Malek Mohamed, un copil de 14 ani cu mâinile lungi şi subţiri, care după izbucnirea revoltei populare din Libia nu a luat armele ca mulţi dintre compatrioţii săi, ci a făcut ceea ce şi-a dorit dintotdeauna, şi anume să fie jurnalist, este cel mai tânăr ziarist acreditat din Libia, semnalează marţi Efe.

„Totdeauna mi-a plăcut jurnalismul, iar odată cu revoluţia m-am decis să încep”, declară Malek Mohamed, după participarea lui la o conferinţă de presă a preşedintelui Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian, Mustafa Abdul Jalil.

Băiatul povesteşte că mai întâi a lucrat la unele ziare, până ce s-a decis să creeze, în luna iunie, o agenţie de ştiri, prima din perioada insurgenţei din Libia.

Agenţia de ştiri Brega (Wikalat Brega al Ajbariya), al cărei fondator şi director este, are 21 de lucrători, cu toţii voluntari.

„Douăzeci la Benghazi şi unul în Gaza, în Palestina”, spune Malek, care, în faţa calculatorului său, vorbeşte de proiectele sale de extindere şi de stabilirea unor delegaţii naţionale şi internaţionale, la Tripoli şi în Arabia Saudită.

Agenţia, deschisă de acum patru luni pe reţeaua de socializare Facebook, are 2.770 de cititori şi asigură în nota de prezentare că este „independentă” şi că aparţine „întregii Libii”, nu unui oraş sau vreunei regiuni a ţării, aluzie la rivalităţile locale care au apărut în timpul şi după revolta populară.

Numărul lui de acreditare este 2.571 şi l-a obţinut de la centrul de presă al CNT, care nu ridică nicio obiecţie faţă de vârsta lui şi confirmă că, cel puţin în Libia, este cel mai tânăr ziarist acreditat.

„Agenţia acoperă informaţii politice, economice şi sociale”, spune tânărul director, care pune pe site cea mai recentă ştire a sa, de la conferinţa de presă a lui Mustafa Abdul Jalil, de la Recepţia unui hotel din Benghazi, înconjurat de corespondenţi locali şi străini care s-au deplasat în Libia pentru a informa despre sfârşitul conflictului armat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.