Uzbekistanul şi Tadjikistanul vor juca un rol important în retragerea trupelor americane din Afganistan

Uzbekistanul şi Tadjikistanul sunt îndemnate să găzduiască tehnica şi trupele militare americane ce vor fi retrase din Afganistan şi să ajute Kabulul să iasă din izolare.

Acestea sunt principalele rezultate ale turneului regional pe care secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, l-a desfăşurat în Pakistan, Afganistan, Tadjikistan şi Uzbekistan, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Negocierile dintre Clinton şi preşedinţii tadjik şi uzbec Emomali Rahmon şi Islam Karimov au fixat parametrii cooperării dintre cele trei ţări pentru viitorul apropiat, din momentul finalizării operaţiunii „Enduring Freedom” şi până cel devreme în 2014. În orice caz, la Kabul secretarul de stat american i-a promis preşedintelui Hamid Karzai sprijin pe termen lung chiar şi după retragerea trupelor americane.

Intriga negocierilor de la Duşanbe şi Taşkent a constituit-o obţinerea unui răspuns din partea dnei Clinton la două întrebări importante: poartă oare SUA negocieri cu Tadjikistanul şi Uzbekistanul în vederea deschiderii în aceste ţări a unor baze militare şi care este poziţia Washingtonului în ceea ce priveşte centrala hidroelectrică de la Rogunsk, o problemă delicată pentru cele două ţări din regiune. Hillary Clinton a eludat problema dislocării trupelor americane, însă a venit cu precizări în ceea ce priveşte proiectul hidrocentralei.

Astfel, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti, secretarul de stat american le-a solicitat autorităţilor tadjice să nu întreprindă acţiuni pripite în vederea realizării proiectului de la Rogunsk, ci să aştepte rezultatele expertizei din partea Băncii Mondiale.

„Consider că există alte posibilităţi în domeniul energetic, care sunt mai eficiente în ceea ce priveşte utilizarea de tehnologii moderne decât construcţia unui mare stăvilar. Sunt împotrivă ca astfel de decizii să fie luate doar pentru că sunt pe placul cuiva. Trebuie acţionat în funcţie de interesul Tadjikistanului, doar o asemenea decizie fiind cea optimă”, a declarat diplomatul american.

În opinia politologului tadjik Vafo Niatbekov, proiectul de la Rogunsk ar putea deveni o carte de schimb în dialogul dintre Tadjikistan, Uzbekistan şi SUA.

Washingtonul şi-ar putea asuma rolul de mediator în negocierile dintre cele două ţări asiatice şi va încerca să joace această carte în favoarea sa. Autorităţile tadjice îşi apără dreptul de a construi acest nod hidroelectric, în timp ce Uzbekistanul se opune.

Astfel, Washingtonul va încerca să-i împace pe liderii uzbeci şi tadjici, ale căror relaţii sunt unele tensionate şi împiedică eforturile americanilor în vederea creării unei infrastructuri care să permită retragerea fără probleme a trupelor americane din Afganistan şi integrarea acestei ţări pe plan regional.

Clinton a amintit că Washingtonul promovează proiectul „Drumul mătăsii”, menit să asigure accesul ţărilor din regiune la comerţul liber. Proiectul presupune atât participarea Tadjikistanului, cât şi cea a Uzbekistanului.

În ceea ce priveşte componenta militar-politică a vizitei lui Clinton, experţii sunt convinşi că Uzbekistanului şi Tadjikistanului le va reveni un rol special în operaţiunea de retragere a trupelor americane. Astfel, Taşkentul este considerat nu doar un viitor centru logistic, ci şi cel mai comod teritoriu /pentru SUA/ pe care să fie înfiinţat un centru de transbordare pe traseul afgan.

Potrivit expertului rus Andrei Grozin, SUA vizează o cooperare cu Uzbekistanul în toate domeniile: financiar, logistic, tehnologic, în domeniul securităţii şi în multe altele.

De fapt, o alternativă convenabilă la Uzbekistan este greu de găsit: ţara este legată de Afganistan prin numai 80 de km de drum feroviar, ceea ce face ca operaţiunea de retragere a trupelor americane să fie una comodă, dar mai ales ieftină.

În ceea ce priveşte Tadjikistanul, această ţară reprezintă pentru SUA un interes strategic. „Murgab, o regiune montană situată la graniţa Tadjikistanului cu China, este un loc ideal pentru amplasarea unui punct de monitorizare a imensului teritoriului chinez”, explică specialistul rus Aleksandr Kniazev.

Acesta este convins că SUA doresc să-şi consolideze poziţiile în Asia Centrală, astfel că un obiectiv strategic al politicii regionale americane îl constituie înfiinţarea unei reţele de baze militare în ţările din regiune.

În opinia lui Kniazev, Asia Centrală este pentru SUA o regiune strategică extrem de importantă, pentru că „de aici SUA ar putea monitoriza trei mari puteri: China, Rusia şi Iranul”. Totuşi, potrivit lui Kniazev, ţinta principală este mai degrabă China, în condiţiile în care Rusia nu mai reprezintă un concurent atât de important pentru SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.