4 ani şi 5,6 milioane euro pentru 50 de „caşcarabete sociale” în Văleni

– Anunţate a fi construite în regim de urgenţă, la un preţ de 170 dolari/mp, garsonierele de la Văleni au fost construite în mai mult de 4 ani, la un preţ de 4 ori mai mare

– Pentru cele 24 milioane lei alocate constructorului „Bercas”, Primăria Piatra Neamţ nu a organizat nici un fel de licitaţie

– Spectacolul continuă: municipalitatea a mai programat 30 de module suplimentare şi deja a direcţionat 6,2 milioane lei către „constructorul agreat”
În ianuarie 2007, un cotidian nemţean care se poate mândri că în ultimii 5 ani nu l-a deranjat niciodată pe Gheorghe Ştefan anunţa că, în zona Văleni, municipalitatea va construi în regim de urgenţă „50 de module a câte patru garsoniere, pe o suprafaţă de 20.095 metri pătraţi, rezultând 200 de noi unităţi locative”.

Mai mult, gazeta respectivă, citându-l pe primar, a afirmat că „preţul construirii unui modul de patru garsoniere este aproximativ 170 de dolari/ metru pătrat, mult sub costurile practicate în mod normal de constructori, la această dată”.

Regimul de urgenţă a fost probabil doar un pretext pentru evitarea licitaţiilor, pentru că locuinţele respective nu sunt nici acum finalizate. Dar să vedem cine şi cum a primit o „basculantă cu bani” de la „Naşul Pinalti”…

15 milioane de lei fără licitaţie, că vin alegerile!

Primăria Piatra Neamţ a început în mod suspect construirea ansamblului de locuinţe sociale din cartierul Văleni, care ar urma să fie dat în folosinţă în curând. Dintr-o dată, fără un anunţ prealabil referitor la această investiţie, pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, SEAP, apare anunţul de atribuire 18910/17.12.2007, care înştiinţează că societatea comercială BERCAS SA, singura ofertantă, a pus mâna pe un contract în valoare de circa 3 milioane de euro, mai exact 14.962.578 lei fără TVA.

Că să ne liniştească, anunţul precizează că valoarea estimată iniţial a fost de 16.246.496 lei, inducând ideea că s-a făcut o economie substanţială. Tot în acest anunţ se precizează că, de fapt, contractul a fost atribuit anterior, şi anume pe 19 septembrie 2007.

Dintre celelalte ciudăţenii ale acestui anunţ sar în ochi menţiunea „Contractul intră sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice: NU“, precum şi explicaţia puerilă, dacă nu cu aspecte penale pentru absenţa anunţului anterior de participare: „Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: Ansamblul ofertelor prezentate ca răspuns la o licitaţie deschisă, la o licitaţie restrânsă sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil.

Au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selecţie calitativă“. Calitatea care a contat nu ne este însă devoalată.

În lipsa anunţului de participare, unde ar fi trebuit publicat şi caietul de sarcini al investiţie, anunţul de atribuire descrie succint afacerea: „cartier locuinţe compus din 50 module, regim p+1; fundaţie beton; pereţi din lemn şi gips-carton; planşee din lemn nestratificat; învelitoare din tablă ondulată tip ţiglă“.

Încă 5,7 milioane lei, că am câştigat alegerile locale!

Cele peste 3 milioane de euro nu au fost însă suficiente. Şmecheria este repetată pe SEAP, unde se prezintă iar un fapt împlinit, prin anunţul de atribuire 45287/21.10.2008. Contractul despre care se face vorbire în acesta a fost atribuit pe 30.07.2008, tot după o singură ofertă primită, tot „Bercas“ ia banii, şi anume alţi 5.697.337 lei, ceea ce înseamnă mai mult de un milion de euro. În total vreo 4 milioane de euro până acum, pentru nişte case din lemn, deci.

Succint, de data aceasta sunt şi mai puţine informaţii despre lucrurile pe ce se aruncă banii: „Construcţie locuinţe sociale cartier Văleni“. Nimic despre termenul în care trebuie tocaţi banii. De data aceasta justificarea absenţei anunţului de participare este de-a dreptul alarmantă: „Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă“.

Ciudăţeniile continuă şi ni se scot ochii cu argumente ridicole: suma estimată iniţial a fost de 5.697.750, dar firma care a venit cu oferta, singura de altfel, a făcut socoteala că poate face treaba doar cu… 5.697.337 lei.

Şi încă 2,3 milioane lei, cu ocazia prezidenţialelor

Ei bine, lucrurile nu s-au oprit aici. Cele 4 milioane de euro nu au fost suficiente, astfel că se inventează detalii care au nevoie de bani suplimentari. Un nou anunţ de atribuire, numărul 73288/02.12.2009, apare pe SEAP, pentru încă 2.314.392 lei.

Hârtiile au fost semnate, de fapt, tot anterior, la 9 noiembrie 2009, iar de data aceasta se recunoaşte oficial că banii sunt cu dedicaţie: „Bercas“ SA: „Noi lucrări/servicii, constituind o repetare a lucrărilor/serviciilor existente şi solicitate în conformitate cu condiţiile stricte conforme cu cele stabilite în directivă“.

De unde „Bercas“ SA oferise un preţ mai mic decât cel estimat iniţial în 2007, acum are nevoie de „lucrări suplimentare la obiectivul – Locuinţe sociale cartier Văleni“. Pentru că nu a existat un caiet de sarcini public, s-a putut scoate din mânecă un inventar de lucrări, care, chipurile, nu au fost prevăzute iniţial, în care a fost trecută inclusiv chiria pentru sculele folosite de „Bercas“: „ignifugare tâmplărie; astereală din scânduri; termoizolaţii polistiren extrudat; montare-demontare schelă; tavane rigips; glet ipsos; şapă de ciment pentru pardoseli; mână curentă de lemn pentru scarp acces; uşa metalică exterior; chirie schelă; cronotermostat; conductor 1×1,5 mm“.

Deci încă jumătate de milion de euro pentru o înşiruire de accesorii sau chiar operaţiuni pe care autoritatea contractantă acceptă că nu le-a presupus în primul contract.

Deşi aranjamentul este numai între Primărie şi „Bercas“, pe SEAP este insultată inteligenţa oricui: valoarea estimată iniţial pentru această aberaţie a fost de 2.342.244 lei, dar constructorul, milos, a oferit un preţ mai bun, „d.p.d.v. economic“: 2.314.392 lei.

Avem alegeri şi la anu’! Să ne pregătim…. cu 6,2 milioane lei

Ei bine, bătaia de joc pe bani publici nu se opreşte aici. Succesul operaţiunii determină Primăria să suplimenteze potul. De data aceasta încearcă să respecte formalismul pentru atribuirea contractelor pe bani publici.

La 19 mai 2010 face anunţ de participare, în premieră, pentru noi locuinţe, înainte de a fi dat în folosinţă vreuna: „Locuinţe sociale 30 module Văleni“ este numele noului contract. Punga banului public anunţă că mai are de alocat o sumă exactă, cu virgulă: 6.218.487,40 lei. De data aceasta există documentaţie făcută publică pe SEAP, chiar şi clarificări, să se ştie dinainte dacă locuinţa e cu uşă sau fără uşă.

Nu mai e nicio surpriză cine câştigă, deşi de data aceasta există mai multe oferte, 3, cum ar fi existat şi pentru contractele anterioare, dacă ar fi fost făcut anunţul de participare. De data aceasta „Bercas“ SA se însoţeşte şi rezultă o formulă de aur: „SC Bercons SRL – SC Bercas SA – SC Asiri International SRL – SC Izopoint SRL; Lider SC Bercons SRL“. Pentru a justifica criteriul de atribuire, „oferta cea mai avantajoasă d.p.d.v. economic“, contractul se încheie la valoarea finală de 5.256.988.50 lei, tot cu virgulă, pentru a demonstra precizia calculelor.

Preţul final este de 4 ori mai mare decât cel estimat iniţial

Amplasamentul acestor locuinţe care nu au facilităţi sociale, cum ar fi o grădină de flori sau, de ce nu, de legume, este pe malul Bistriţei, la aproape 3 km de podul de la Căprioara.

Aici sunt ridicate doar 50 din cele 80 de module care au fost contractate până acum. Reprezentantul firmei „Bercas“, care s-a impacientat la apariţia noastră a indicat cu mâna, probabil şi distanţa, şi timpul, ce se va întâmpla cu celelalte 30 de module: „Mai încolo!“.

Fiecare astfel de clădire are câte patru uşi direct la exterior, ceea ce înseamnă că are doar patru locuinţe. Făcând socoteala, rezultă 200 de locuinţe sociale.

Conform unei schiţe afişate pe una dintre construcţii, locuinţele sunt de tip garsonieră sunt în oglindă două câte două pe nivel şi au planul general dat de un dreptunghi. În acesta sunt amplasate baia şi debaraua, pe linia cu peretele comun, şi bucătăria pe linia din mijloc.

Baia şi bucătăria se îngustează, pentru a face loc unui hol cu lăţimea de 1,30 metri şi suprafaţa de 5,14 metri pătraţi. Camera este pe linia cu peretele exterior şi are suprafaţa de 18,26 metri pătraţi. Toţi pereţii din schiţă, atât cei interiori, cât şi cei exteriori, sunt cotaţi cu 25 de centimetri.

Calculând suma alocată până în prezent pentru cele 200 de unităţi locative aproape finalizate, rezultă un preţ de aproximativ 29.000 euro. Adică peste 500 euro/mp, faţă de 170 dolari/mp preţul estimat de Pinalti în plină „explozie imobiliară”…

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. MARIA spune

    UNDE-S AUTORITATILE ROMANE CE TREBUIE SA-SE SEZIZEZE???…AVETI DOVADA INTITUTII ACREDITATE CU…SMECHERIILE!…CE FACETI DOMNILOR SI DOAMNELOR DIN ACESTE INSTITUTII SUPREME???…DAR NU VA SPERIATI..VINE SI TIMPUL LOR…SI VA FI JALE MARE!..CHIAR DACA O SA ZBOARE” ORIUNDE!

  2. Nelu spune

    Urmariti raportul curtii de conturi pe 2010 si veti vedea cat s-a furat la aceste constructii.este un jaf local. Banii prostilor (cei ce platim impozitele) in buzunarele „desteptilor”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.