EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Anne Sinclair se întoarce la jurnalism

Soţia lui Dominique Strauss-Kahn, Anne Sinclair, ar urma să conducă ediţia franceză a site-ului de informaţie Huffington Post, spre nemulţumirea redacţiei.

A plecat din televiziune pentru a-şi urma soţul, directorul FMI, ulterior acuzat de viol. Acum, d-na Strauss-Kahn vrea să revină la jurnalism, informează ziarul La Repubblica în ediţia de marţi (25 octombrie 2011).

Anne Sinclair se grăbeşte să-şi recâştige libertatea, cel puţin cea profesională. Ea ar putea reveni în scurt timp la meseria de jurnalistă, la conducerea sucursalei franceze a Huffington Post.

După ce a interpretat până la capăt rolul de soţie-curaj în scandalul de la Sofitel, acum, fosta vedetă de televiziune este pe cale să lanseze în ţara sa celebrul agregator de ştiri american.

Potrivit unor prieteni, Sinclair a fost nominalizată de bancherul Matthieu Pigasse, un prieten al familiei Strauss-Kahn, acţionar la Le Monde şi membru al noii filiale transalpine a „HuffPo”. Jurnalista franceză s-a întâlnit cu Arianna Huffington, în timpul călătoriei sale la Paris, cu trei săptămâni în urmă, şi ar fi foarte interesată de ofertă.

Potrivit site-ului Rue89, citat de Il Giornale, funcţia ar fi de prestigiu, nu „executivă”. „Nu va conduce redacţia ci va fi numărul unu al cotidianului on-line”. Versiunea franceză ar urma să debuteze la jumătatea lunii noiembrie, în colaborare cu le Monde.

Printre altele, numele lui Sinclair a suscitat deja unele nemulţumiri în viitoarea redacţie a site¬ului, legată în mod indirect de cotidianul istoric. Desigur, ziarele franceze sunt obişnuite cu conflictele de interese politico-sentimentale.

Paris Match-ul a dedicat recent un portret lui Valérie Trierweiler, actuala parteneră a lui François Hollande şi jurnalistă a săptămânalului. Dar pentru consoarta lui Dominique Strauss-Kahn, povestea este mai complicată. Împotriva exponentului socialist continuă sa apară noi acuzaţii.

După arhivarea dosarului american şi a denunţului jurnalistei Tristane Banon, DSK este citat acum în ancheta privind cercul de prostituţie organizat de „Dodo la Saumure”, porecla unui faimos proxenet arestat in Belgia.

Potrivit procurorilor, pe lângă faptul că a frecventat unele hoteluri cu prostituate comandate prin telefon din Lille şi Paris, fostul director al FMI l-ar fi rugat pe „Dodo” să-i trimită nişte escort direct la New York. Chiar în această săptămână, DSK ar putea fi audiat de anchetatori.

De ani de zile, Sinclair s-a retras în spatele scenei, resemnată să joace doar rolul de soţie. Celebră pentru interviurile ei din anii „80 şi „90 – oaspeţi fiindu-i printre alţii Clinton, Gorbaciov, Sharon, Madonna -, Anne, cu privirea sa de gheaţă şi puloverele sale pufoase care încântau milioane de spectatori, a decis să renunţe la micul ecran pentru a urma cariera soţului.

Când s-au mutat la Washington, şi-a acordat doar un blog, întrerupt brusc în luna mai, la câteva zile după arestarea lui DSK. „Veţi înţelege că împrejurările îmi impun tăcerea”, a scris ea în ultimul mesaj pentru cititorii săi, adăugând: „Vă spun doar pe curând”. În toate aceste luni de dezvăluiri, a păstrat o poziţie rezervată şi hotărârea oarbă de a salva onoarea căsătoriei sale, împotriva a toate şi a tuturor.

„Am supravieţuit cutremurului, nimic nu va mai putea să ne atingă”, a mărturisit într-o biografie recent publicată. O femeie puternică sau supusă?, se întreabă La Repubblica.

Comportamentul său a divizat opinia publică, suscitând la unele persoane chiar admiraţie. În timp ce în fiecare zi apar noi poveşti despre escapadele soţului ei, poate că Sinclair a decis că a venit vremea să treacă de cealaltă parte a baricadei. Să revină la scrierea de ştiri, în loc să fie sursa care să le inspire.

Potrivit Il Giornale, d-na Sinclair închide cercul nu numai pentru că revine la muncă. Perechea Sinclair-DSK este dintre cele care raţionează, tocmai în cuplu, mai ales când este vorba de afaceri. Putere, politică, bani, grandoare. Totul a fost întotdeauna calculat (până la un anumit punct).

Se pare că tânărul economist Dominique era ahtiat s-o cunoască pe Anne, nepoata lui Paul Rosenberg, dealerul de artă al lui Picasso, moştenitoarea unei averi de 200 milioane de dolari.

Astăzi doi francezi din trei admiră forţa d-nei Sinclair, soţia umilită care nu şi-a abandonat soţul necredincios şi probabil violent, dar pasionat de prezentatoarea stângii-caviar care iernează la Marrakesh (detestatul Sarkozy o numeşte „la dame et ses bagouses, „doamna şi bijuteriile ei”). În ianuarie, înainte de haosul care i-a copleşit, 65% dintre conaţionali ar fi preferat-o Carlei Bruni. Poate că acum o vor alege preşedinte, cine ştie, scrie ziarul.

Noua funcţie este şi o revanşă pentru ambii – lumea bună îmbrăţişează cuplul de aur al Franţei. Este salvarea care a venit tocmai de la acele mass-media care au săpat atât de mult în intimitatea vieţii lor.

Au scris despre ea că este „prea orgolioasă pentru a fi geloasă”. Prea mândră pentru tot, cu excepţia puterii. Madame Sinclair a decis să se retragă de pe scenă, madame a decis acum să se întoarcă. Cine ştie dacă îi va fi suficient Huffington Post, drept compensaţie, conchide critic Il Giornale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata