EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Barroso: Am asistat la evoluţii pozitive în ultimele şase luni în România privind absorbţia fondurilor europene

0
Comisia Europeană a asistat la evoluţii pozitive în ultimele şase luni în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene în România, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Traian Băsescu.

”Unul dintre elementele cheie ale pachetului cuprinzător este reprezentat de reformele destinate susţinerii creşterii economice, iar una din cele mai bune modalităţi de atingere a acestui obiectiv este de a folosi banii existenţi în cadrul fondurilor structurale.

La Consiliul European am avut ocazia de a prezenta propunerile CE pentru consolidarea creşterii, iar una din propunerile menţionate pentru accelerarea creşterii este utilizarea optimă a fondurilor structurale.
Într-adevăr, lucrăm împreună încă de când am vizitat anul trecut România pentru a vedea cum putem spori capacitatea de absorbţie a României. Am asistat la evoluţii pozitive în ultimele şase luni şi i-am cerut pe preşedintele Băsescu să îşi intensifice angajamentul personal în această chestiune”, a afirmat şeful executivului european.

El a apreciat că România este una din ţările care vor beneficia de pe urma propunerii Comisiei de a suplimenta plăţile pentru ţări în care sunt în curs programe de ajustare, prin creşterea co-finanţării de la UE cu 10 procente, propunere acceptată de toate statele membre. ”Mă aştept ca această propunere să fie în curând finalizată cu sprijinul Parlamentului European”, a continuat Jose Manuel Barroso.

Şeful executivului comunitar s-a referit şi la summiturile din această perioadă destinate găsirii unei soluţii cuprinzătoare la criza financiară gravă din zona euro. ”În întâlnirea de azi cu preşedintele Băsescu, am discutat despre progresele importante de la Consiliul European şi summitul zonei euro din ultimul weekend, privind răspunsul cuprinzător pe care trebuie să îl dăm pentru Europa.

Sunt încrezător că eforturile intense aflate acum în desfăşurare vor duce la un rezultat pozitiv al summitului de mâine seară, un rezultat care să ne permită să depăşim această criză, să recâştigăm încrederea în hotărârea Europei de a acţiona.(…) Sunt sigur că România va fi un partener important pentru Comisie în următoarele luni.

Ştiu că preşedintele Traian Băsescu doreşte o Europă puternică, cu instituţii europene puternice şi o abordare comunitară solidă. Aceste luni sunt cruciale pentru Europa şi pentru economia europeană. Criza economică are un impact puternic asupra nivelului de trai al populaţiei.

Cu mai puţin de 24 de ore înaintea Consiliului European şi summitului zonei euro, vreau să repet că lucrăm pentru soluţii solide şi convingătoare pentru a oferi mâine un pachet cuprinzător pentru stabilitate şi creştere. Este timpul să punem capăt incertitudinii”, a mai spus preşedintele CE.

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat marţi o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut o întâlnire cu şeful executivului UE. Băsescu va reveni miercuri la Bruxelles, unde va participa la un Consiliu European extraordinar, care precede Summitul zonei euro şi care va analiza propunerile Consiliului ECOFIN (miniştrii economiei şi finanţelor din UE) din dimineaţa zilei de miercuri cu privire la măsurile necesare depăşirii crizei financiare actuale.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.