EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Berlusconi recunoaşte că nu mai are soluţii pentru depăşirea crizei politice

0

Primul ministru italian Silvio Berlusconi a recunoscut în timpul discuţiilor cu şeful statului, Giorgio Napolitano, că întâmpină foarte mari greutăţi în depăşirea crizei politice, şi în consecinţă, cea economică, scriu marţi (25 octombrie 2011) principalele cotidiene italiene.

Nu este exclus ca premierul să accepte idea unui guvern provizoriu.

Palma germano-franceză primită duminică seara i-a scăzut doza de optimism lui Silvio Berlusconi, scrie cotidianul Corriere della Sera. Liderii Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au avut o reacţie ironică la întrebarea unui jurnalist cu privire la încrederea pe care o prezintă Italia pe plan economic european.

Pentru prima dată de la începerea tensiunilor politice, Berlusconi şi-a exprimat greutatea de a face faţă presiunilor din toate părţile. Şeful statului nu se aştepta la această atitudine a premierului şi interpretase vizita ca o formalitate înaintea consiliului de miniştri organizat în cursul serii.

Discuţiile miniştrilor se vor relua marţi, anunţă cotidianul Il Messaggero. Politicienii nu au ajuns la o concluzie credibilă care ar putea fi prezentată la consiliul european de miercuri. Aliaţii lui Berlusconi, membrii partidului Ligii Nordului, nu intenţionează să aprobe modificarea legii pensiilor.

Timpul scurt presează asupra luării unor decizii cu care să recâştige încrederea partenerilor europeni. Pe de o parte, Berlusconi a afirmat că niciun stat nu poate da lecţii de economie sau politică. Recesiunea a afectat, în primul rând, băncile germano-franceze.

Înainte de ieşirea ironică a Angelei Merkel şi a lui Nicolas Sakozy, Berlusconi era convins că partenerii europeni au acceptat garanţiile prezentate de premierul italian.

Şeful statului, însă, a fost avertizat de cancelarul german de îngrijorarea Europei cu privire la situaţia politică internă a Italiei. Într-o convorbire telefonică, Angela Merkel a dorit să ştie cât de solidă este coaliţia de la putere şi ce scenarii de prefigurează dacă guvernul cade pe neaşteptate, subliniază cotidianul Il Tempo.

Cotidianul observă că noua coaliţie germano-franceză riscă să despartă Uniunea Europeană. Cele două mari puteri inamice în trecut au demonstrat intenţia de a prelua conducerea economică şi politică a Uniunii Europene. Pentru a-şi atinge scopurile, Franţa şi Germania sunt dispuse să uite relaţii conflictuale din secolul trecut.

Reacţia liderilor german şi francez la adresa Italiei nu a trecut neobservată în Italia, subliniază cotidianul La Repubblica. Confederaţia industriilor condusă de Emma Marcegaglia consideră o ironie deplasată pe care cei doi parteneri europeni nu ar trebui să şi-o permită.

Faptul că Italia este ironizată la nivel european este numai din vina prim-ministrului Silvio Berlusconi, consideră preşedintele Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani. „Nu toţi italienii sunt ca Berlusconi”, a subliniat acesta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.