EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Condamnatului care a stat ascuns 10 ani la televizor i s-a împrospătat pedeapsa de opt ani de închisoare

0

– Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o nouă condamnare la opt ani de închisoare pentru Viorel Pleşcan (foto), cel care se dădea drept Viorel Andrei şi realiza emisiuni la televiziunile lui Ţocu şi Pinalti

– După ce afacerile i s-au înfundat, Viorel Pleşcan nu a mai avut bani de avocat şi i s-a acordat unul din oficiu, pe care îl va plăti statul cu 100 de lei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat la 19 octombrie în procesul deschis de Viorel Pleşcan pentru a scăpa de condamnarea pentru înşelăciunea pe care a săvârşit-o la Galaţi în 1999. Pleşcan a apelat la o formă excepţională de atac, „Contestaţie în anulare – Recurs” şi, deşi a avut succes iniţial, pentru că instanţa supremă a acceptat să judece dosarul, în final a rămas cu aceeaşi condamnare, dar cu o pronunţare proaspătă, ceea ce împinge termenul de prescriere cu încă 13 ani.

Acest aspect are relevanţă, deoarece dacă nu ar fi fost prins după 10 ani de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a condamnării, Viorel Pleşcan ar fi putut scăpa total de aceasta, după alţi 3 ani în care ar fi stat ascuns.

Admiţând contestaţia în anulare formulată de condamnat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat decizia penală nr.215 din 18 ianuarie 2001 pronunţată de Curtea Supremă de Justiţie – Secţia Penală în Dosarul nr.1868/1999, iar prin admiterea recursului, instanţa supremă a casat în parte sentinţa penală nr.386 din 16 octombrie 1998 a Tribunalului Galaţi, numai sub aspectul încadrării juridice dată faptei.

„În baza art. 334 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică dată faptei din infracţiunea prev. de art. 215 alin. 2 şi 5 Cod penal cu aplic. art. 41 alin.2 şi art. 42 Cod penal, în infracţiunea prev. de art. 215 alin.1, 2 şi 3 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal şi art.13 Cod penal”, se spune în decizia ICCJ.

Numai că, în afară de plimbarea din Penitenciarul Mândreşti de la Focşani în Penitenciarul Rahova, Viorel Pleşcan nu a mai avut niciun câştig. „Condamnă inculpatul Pleşcan Viorel la o pedeapsă de 8 (opt) ani închisoare şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii”, se pronunţă în Decizia 3660 din 19.10.2011 a ICCJ.

Curios este faptul că Viorel Pleşcan, cel care se dădea drept Viorel Andrei şi a reuşit să îşi construiască o ditamai vila pe malul lacului Pângăraţi (foto) şi să conducă maşini scumpe la adăpostul televiziunilor la care a lucrat, nu a mai avut bani de avocat şi i s-a atribuit unul din oficiu, după cum rezultă din dispoziţia IICJ: „suma de 100 lei, reprezentând onorariul parţial apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va suporta din fondul Ministerului Justiţiei”.

Tot pentru un apărător desemnat din oficiu, statul va suporta alţi 50 lei după procesul de la Curtea de Apel Galaţi.

În această situaţie, Viorel Pleşcan va fi readus în Penitenciarul de la Focşani, pentru a fi judecat, la instanţa din Râmnicu Sărat, pentru „infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice” şi, probabil, pentru falsul privind identitatea.

Viorel Pleşcan s-a ascuns la Piatra Neamţ, sub identitatea falsă Viorel Andrei, ca realizator de emisiuni TV. Din anul 2001, el era dat în urmărire internaţională pentru depunerea în penitenciar şi, deşi apărea frecvent la televizor, nu a fost identificat decât în februarie anul acesta, când a fost prins rulând cu 155 km/h în apropiere de Râmnicu Sărat.

Viorel Pleşcan a prezentat poliţiştilor mai întâi permisul de conducere al fostului parlamentar Răzvan Bobeanu, de la care îl sustrăsese şi care îl declarase nul, apoi o copie xerox falsificată după o carte de identitate, cu numele Viorel Andrei.

Citeşte şi:

Afacerile condamnatului care s-a ascuns 10 ani la televizor au intrat la apă

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.