Covasna, în topul judeţelor cu cele mai mici salarii

Covasna este în topul judeţelor cu cele mai mici lefuri din ţară, salariul mediu brut situându-se la 1.185 de lei, cu peste 800 de lei mai puţin faţă de media naţională.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că această sumă a reieşit în urma calculelor făcute pe baza declaraţiilor depuse de 3.880 de agenţi economici, care au raportat un fond total de salarii de 57 milioane de lei pentru cei aproximativ 48.000 de angajaţi pe care îi au.

„La nivel naţional, salariul mediu brut este de 2.005 lei, respectiv 1.455 lei net, iar în judeţul Covasna rezultă un salariu mediu brut de 1.185 de lei, ceea ce înseamnă 700 – 750 de lei în mână”, a afirmat Kelemen Tibor.

El este de părere că salariile mici au drept cauză atât diferenţa mare dintre cererea şi oferta de locuri de muncă, precum şi faptul că forţa de muncă este insuficient calificată şi nu corespunde adeseori criteriilor cerute de angajatori.

„Presupun că salariile se armonizează între angajatori, iar salariul minim este şi un răspuns la oferta de locuri de muncă. În momentul de faţă avem 260 de locuri de muncă vacante, însă doar 10 sunt pentru persoanele cu studii superioare, o pondere infimă (…), 85 de locuri de muncă sunt pentru muncitori necalificaţi şi îngrijitori de animale, iar diferenţa este pentru confecţioneri, şoferi şi agenţi de pază, care, de regulă, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie„, a afirmat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna rata şomajului a atins luna aceasta 7,75%, fiind mai ridicată în rândul bărbaţilor şi mai scăzută în cel al femeilor, care reuşesc mai uşor să-şi găsească un loc de muncă în una dintre fabricile de confecţii existente în zonă.

Practic, în judeţ sunt înregistraţi oficial peste 7.000 de şomeri, dintre care aproape 5.000 neindemnizabili.
Din datele prezentate de AJOFM Covasna rezultă că în luna octombrie a anului trecut rata şomajului în judeţ a fost de 10,58%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.