EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Directorii români, cei mai pesimişti în privinţa perspectivelor financiare ale companiilor în 2012

0

Directorii români sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele financiare ale companiilor lor în 2012, relevă cel de-al şaselea raport Deloitte Business Sentiment Index realizat în ţările din Europa Centrală.

„În România, aşteptările directorilor executivi în privinţa economiei în următoarele şase luni au rămas relativ neschimbate faţă de ediţia anterioară a studiului. Eşantionul din România a oferit în mare răspunsuri neutre comparativ cu restul ţărilor participante.

Cu toate acestea, directorii români sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele financiare ale companiilor lor”, se arată în raport.
Astfel, se continuă tendinţa remarcată la ediţiile anterioare, ponderea de optimişti coborând de la 63% în trimestrul trei din 2010, la 48% în trimestrul doi din 2011, respectiv 31% în prezent.

Pe de altă parte, din studiu reiese şi o schimbare importantă în ceea ce priveşte aşteptările de creştere a veniturilor din vânzări şi a planurilor de achiziţii pe următoarele 12 luni. Per ansamblu, rezultatele studiului indică o scădere îngrijorătoare a încrederii din regiune, pentru prima dată de la lansarea indicelui, în 2009.

Rezultatele celui de-al şaselea raport Deloitte Business Sentiment Index arată că directorii executivi din Europa Centrală sunt pesimişti în privinţa economiilor din regiune în 2012, per ansamblu, nivelul de încredere revenind la valoarea înregistrată în urmă cu un an (indicele compozit este 110). Această scădere are loc după cinci creşteri consecutive raportate de ultimele ediţii ale studiului.

Pesimismul directorilor executivi, cu precădere în partea de nord a Europei Centrale, este determinat de temerea că actuala criză a datoriilor suverane s-ar putea agrava, deteriorând astfel în continuare economiile din regiune, în următoarele 6 – 12 luni.

Rezultatele studiului Deloitte arată că numai 16% dintre respondenţi sunt optimişti în privinţa perspectivelor economice generale în următoarele şase luni. În acelaşi timp, 43% dintre ei cred că situaţia se va deteriora în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, ca şi la ediţiile anterioare, opinia directorilor executivi diferă semnificativ de la ţară la ţară. Încă de la izbucnirea crizei globale, Europa Centrală s-a împărţit în două tabere în privinţa perspectivelor economice. Nordul regiunii (Polonia, Cehia, Slovacia) a fost în general mai optimist, în timp ce ţările din sud (Ungaria, România şi Croaţia) s-au arătat în permanenţă mai prudente.

A şasea ediţie a studiului arată că optimismul economiilor din nord a fost afectat semnificativ, aceste ţări bazându-se foarte mult pe industria prelucrătoare şi pe exporturile în Europa de Vest. Drept rezultat, ele sunt cel mai afectate de problemele crizei europene a datoriilor suverane. Respondenţii din Polonia sunt cu precădere afectaţi de situaţie, indicele de încredere al ţării a revenind la nivelul înregistrat la prima ediţie (septembrie 2009). Până acum, directorii din Polonia au fost cei mai optimişti dintre participanţii la studiu.

În prezent, doar 10% dintre ei se aşteaptă la reluarea angajărilor la companiile pe care le conduc, faţă de 36% la ediţia din iunie. Nivelul de optimism s-a diminuat şi în ceea ce priveşte veniturile din vânzări anticipate pentru anul viitor, o pondere de 62% anticipând acum venituri în creştere, faţă de 85%, în luna iunie.

De asemenea, în Cehia, peste un sfert dintre directorii executivi chestionaţi (27%) se aşteaptă la venituri reduse, faţă de 16% în iunie. Perspectivele privind personalul sunt împărţite în mod egal între cei care se aşteaptă la o creştere, respectiv o scădere în următoarele 12 luni (27%).

Dintre toate ţările incluse în studiu, Slovacia s-a evidenţiat prin cea mai accentuată deteriorare a sentimentului privind perspectivele economiei naţionale. În luna iunie, 84% dintre respondenţi erau optimişti, dar acum doar 12% se mai aşteaptă la o schimbare pozitivă. În mod similar, dacă în luna iunie nimeni nu se aştepta la scăderi în economie, acum 52% dintre directorii executivi preconizează un declin.

Studiul arată că se remarcă totuşi o creştere uşoară a ponderii de respondenţi care consideră că finanţarea bancară este mai uşor accesibilă (de la 81% în luna iunie, la 88%).

În cazul directorilor executivi din Croaţia, aceştia au devenit mai prudenţi în privinţa creditării bancare, 64% dintre ei spunând că o astfel de finanţare este uşor de accesat, faţă de 83% la ediţia din iunie. În acelaşi timp, a crescut ponderea celor care consideră că termenii de plată a creanţelor se prelungesc în mod nerezonabil’: 70%, faţă de 53% în urmă cu şase luni.

Cu toate acestea, croaţii sunt mai optimişti faţă de restul ţărilor implicate în studiu în ceea ce priveşte perspectivele financiare ale companiilor pe care le conduc, planurile de lansare de noi produse şi servicii, precum şi nivelul angajărilor pe următoarele 12 luni.

Potrivit Deloitte, în Ungaria se observă cea mai importantă schimbare de atitudine în privinţa veniturilor anticipate din vânzări, în următoarele 12 luni. În iunie, 63% dintre respondenţi mizau pe creştere, faţă de 29%, în prezent. Majoritatea participanţilor (57%) spun că nivelul vânzărilor va rămâne neschimbat.

Totodată, directorii executivi din Ungaria sunt optimişti în ceea ce priveşte angajările, deşi majoritatea (60%) preconizează că personalul va rămâne relativ neschimbat în următorul an. Ungaria este, de asemenea, cea de-a doua ţară după Slovacia care are perspective stabile în ceea ce priveşte cheltuielile de capital pe următoarele 12 luni.

În mod evident, accentuarea crizei datoriilor suverane din Europa şi a incertitudinii de la nivel global provoacă schimbări considerabile la nivelul încrederii în regiunea nordică din Europa Centrală. Acest lucru aliniază de fapt ţările respective la statele din sud, care au fost în mod evident mai prudente în cursul ultimelor luni. Per ansamblu, rezultatele studiului indică o scădere îngrijorătoare a încrederii din regiune, pentru prima dată de la lansarea indicelui, în T4 2009.

Chestionarul de la această ediţie a inclus şi o serie de întrebări cu privire la zonele economice speciale, urmărind să identifice importanţa ajutorului public în planurile de investiţii din anumite teritorii, în opinia directorilor executivi chestionaţi.

Potrivit Deloitte, aproape toţi participanţii (99%) spun că ajutorul de stat nu a fost un factor decisiv la momentul realizării de investiţii în trecut. Doar 8% dintre ei consideră că ajutorul de stat s-a dovedit foarte important în cazul unei investiţii anterioare, iar 67% au indicat că ajutorul de stat nu a fost luat deloc în calcul.

Industria prelucrătoare este prima care ia în calcul un astfel de ajutor, 37% dintre reprezentanţii acestui domeniu raportând că au avut acest lucru în vedere în cazul unei investiţii anterioare. Urmează industria de retail/comerţ (22%) şi energie şi resurse (15%).

Peste o treime dintre respondenţi (38%) spun că ajutorul public ar fi unul dintre factorii luaţi în calcul la momentul realizării unei investiţii noi pe viitor. În Cehia şi Polonia, majoritatea participanţilor la studiu (67%, respectiv 62%) consideră că posibilitatea de a dispune de un astfel de ajutor ar putea fi unul dintre factorii de decizie la selectarea locului de realizare a unei investiţii viitoare. Numai 27% dintre omologii din Croaţia, Slovacia şi România sunt de aceeaşi părere. Industria prelucrătoare este prima care ar putea lua în calcul un astfel de sprijin la momentul realizării unei investiţii noi (60% dintre respondenţi).

Indicele reprezintă o analiză a opiniilor şi previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Eşantionul include aproximativ 200 de companii din rândul celor mai mari companii din regiune.

Deloitte furnizează servicii clienţilor din sectorul public şi privat în următoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanţă financiara – deservind numeroase industrii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.