EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Dosarele penale împotriva Iuliei Timoşenko îi permit Ucrainei să negocieze şi cu Rusia, şi cu UE

0

Procuratura Generală a Ucrainei a anunţat luni (24 octombrie 2011) deschiderea unui nou dosar penal la adresa fostului premier Iulia Timoşenko.

În pofida faptului că atât Uniunea Europeană /UE/, cât şi Rusia critică, din motive diferite, Kievul pentru „persecutarea” liderului opoziţiei, experţii constată că, din momentul emiterii primei sentinţe, puterea ucraineană a reuşit să semneze acordul privind zona de liber schimb în cadrul Comunităţii Statelor Independente /CSI/ şi, în acelaşi timp, să finalizeze negocierile privind acelaşi tip de acord cu UE, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Politicienii europeni s-au declarat în repetate rânduri extrem de nemulţumiţi de acest „bucheťde acuzaţii la adresa Iuliei Timoşenko. La rândul său, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a reacţionat iniţial foarte dur la presiunile din partea europenilor, atenţionând că semnarea acordurilor cu UE ar putea fi amânată.

Cu toate acestea, după ce Ucraina a semnat acordul de liber schimb cu CSI, la Bruxelles s-a deplasat vicepremierul ucrainean Andrei Kliuev, care a adus o veste de senzaţie: Kievul şi Bruxellesul au reuşit să se pună de acord pe marginea tuturor aspectelor discutabile ale acordului de liber schimb dintre UE şi Ucraina, acord care este dezbătut din 2008.

Kievul a precizat că negocierile se desfăşoară conform planului, iar documentele vor fi parafate în decembrie, în timpul summitului UE-Ucraina. In afară de aceasta, potrivit unei surse diplomatice a cotidianului rus menţionat, pentru mijlocul lui noiembrie este planificată vizita lui Ianukovici la Bruxelles. Reprezentanţi ai puterii de la Kiev şi experţi independenţi afirmă că UE este cea care a fost nevoită să facă unele concesii.

Preşedintele Ianukovici şi-a îmblânzit la rândul său retorica. Recent, liderul ucrainean a declarat că Ucraina intenţionează să-şi menţină cursul politic extern proclamat înainte, curs care presupune o integrare strategică în UE şi un parteneriat strategic cu Rusia.

Comentând acordul de liber schimb deja semnat şi cel în curs de pregătire, Ianukovici a explicat: „Ucraina şi alte ţări din CSI au lucrat mult timp la acest acord, iar rezultatul este mult aşteptat. Însă, aceasta nu înseamnă că acordul semnat /în cadrul CSI/ va constitui o piedică în calea integrării europene a Ucrainei. Toate aspectele integraţioniste pe care le abordăm în prezent nu au drept scop o „prietenie împotriva cuiva”, a dat asigurări Ianukovici.

Conducerea rusă punea înainte accent nu pe contradicţiile politice, ci pe cele economice ale participării Ucrainei în diverse structuri interstatale. Premierul rus Vladimir Putin declara că diverse niveluri de protecţie vamală, adoptate în CSI şi UE, pot duce la scurgerea de mărfuri europene prin Ucraina către ţări vecine.

De aceea, partenerii Ucrainei din cadrul CSI vor fi nevoiţi să introducă bariere vamale la graniţele lor, pentru a-şi proteja propriile pieţe, explica Putin.

În prezent, însă, acest subiect nu este discutat, deoarece nu există informaţii privind conţinutul concret al documentelor. Experţi ucraineni afirmă că Ucraina a reuşit în primă etapă să-şi protejeze piaţa în faţa afluxului de mărfuri din UE, în primul rând în domeniul auto şi agricol.

În ceea ce priveşte urmările pe care noul dosar penal la adresa Iuliei Timoşenko le va avea pentru procesul de integrare europeană a Ucrainei, experţii nu au viziuni foarte clare.

Politologul Vladimir Fesenko este de părere că Europa se află într-o stare de incertitudine: Ucraina nu poate fi nici împinsă spre o alianţă cu Rusia, nici apropiată, eludând evidente probleme cu democraţia.

La rândul său, politologul Vadim Karasev afirmă că la ora actuală toate părţile s-au implicat într-un joc complicat. „Vizita lui Kliuev la Bruxelles era una necesară, pentru a demonstra tuturor că Ucraina nu a rupt-o cu Europa. Acest lucru permite ţinerea în tensiune a Rusiei: adică, Ucraina mai poate încă alege drumul eurointegrării”.

În realitate, în opinia lui Karasev, „totul depinde de felul în care va arăta propunerea rusă privind livrările de gaz: fie aceasta îi va conveni Ucrainei şi atunci ea va înceta jocul cu Europa, fie nu – şi atunci jocul va continua”. „Jocul pe două fronturi este, fără îndoială, unul periculos”, recunoaşte Karasev.

Directorul Institutului de politică ucraineană, Konstantin Bondarenko, este convins că liderii de la Kiev nu vor avea suficientă tenacitate şi voinţă politică pentru a-şi menţine actuala poziţie, fără să ia decizii politice pe marginea dosarelor penale şi în final să construiască o cooperare echidistantă cu ambii parteneri strategici, UE şi Rusia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.