Focul lui Sâmedru, aprins în mai multe sate

”Focul lui Sâmedru” – un ceremonial nocturn ce marchează începutul de an pastoral – va fi aprins, în noaptea de marţi spre miercuri, în satele dâmboviţene, în ajun de Sfântul Dumitru.

La Bărbuleţu tradiţia are loc în fiecare an. În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună întreaga suflare a aşezării. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne şi al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare şi renaşte anual.

În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focu lui Sâmedru!”, iar femeile împart fructe şi covrigi.

Momentul cel mai aşteptat va fi prăbuşirea bradului incinerat, care indică renaşterea simbolică a zeului mort. Prin direcţia în care cade trupul acestuia (jarul sau tăciunii aprinşi) se apreciază care dintre feciori sau fete urmează să se căsătorească în noul an.

Sâmedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Sâmedrul a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox. În legende, credinţe sau basme, Sâmedru era un om obişnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoţit adesea de Sângiorz.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.