Gorbaciov: Occidentul a pierdut ocazia să se ocupe de propriile probleme

Actualul val de crize economice şi de proteste din Europa şi SUA este provocat de faptul că Occidentul a văzut în sfârşitul războiului rece o victorie şi nu posibilitatea de a se ocupa de propriile probleme, este de părere fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Susţinând un discurs la Camera de Comerţ din Montreal, fostul lider al URSS a evaluat în mod critic ultimele două decenii.

„Singura superputere rămasă, SUA, şi-a proclamat monopolul asupra statutului de lider mondial. Eu, însă, i-am atenţionat în repetate rânduri pe colegii mei occidentali că reformele sunt necesare peste tot, inclusiv în ţările lor”, a declarat Gorbaciov, citat de cotidianul canadian Le Devoir.

Cu toate acestea, Occidentul a considerat că nu este nevoie de nicio schimbare şi că „se poate acţiona ca pe vremuri, folosind aceleaşi instrumente, cum este de exemplu presiunea militară şi politică, pentru a le impune tuturor un singur model”, a subliniat fostul lider sovietic catalogând discuţiile despre hiperputerea americană şi crearea unui nou impreiu mondial drept „halucinaţii dureroase”, care se ciocnesc de sumbra realitate.

„Astăzi, mulţi în SUA şi în Occident au ajuns să recunoască acest lucru, dar s-a pierdut oricum mult timp, timp în care puteau fi rezolvate probleme serioase ale planetei noastre”, şi-a exprimat regretul Gorbaciov.

În opinia lui Mihail Gorbaciov, criza din 2008 nu este doar una financiară, ci şi „o criză a unui anumit model de dezvoltare, bazat pe fundamentalismul de piaţă, pe aspiraţia exagerată la profit, pe superconsum, dar şi pe iresponsabilitate socială şi ecologică”, iar demonstraţiile care au loc astăzi în oraşele occidentale sunt „proteste legitime, care corespund regulilor democratice”.

Potrivit fostului lider sovietic, astăzi lumea nu este cu mult mai sigură decât înainte de încheierea războiului rece, şi aceasta pentru că „diplomaţia nu mai funcţionează”.

Gorbaciov şi-a exprimat regretul în legătură cu înmulţirea conflictelor şi crizelor nu doar în ţări ale lumii a treia, ci şi în Europa, pe care el spera să o vadă în „avangarda schimbărilor spre bine”.

„În locul noii ordini mondiale am devenit martorii amplificării dificultăţilor şi haosului în lume, din cauza unui deficit de lideri mondiali. G8 nu este suficient de reprezentativ, iar G20 nu a devenit încă un instrument eficient de soluţionare a problemelor”, a spus Gorbaciov.

În ceea ce priveşte viitorul Rusiei, chiar dacă după alegeri actuala conducere va rămâne la putere, sistemul politic trebuie să se schimbe, pentru că, în caz contrar, ţara se va confrunta cu „urmări tragice”, a atenţionat fostul lider sovietic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.