Guvernatorul Isărescu i-a asigurat pe liderii coaliţiei că BNR poate susţine leul

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, i-a asigurat, miercuri, pe liderii coaliţiei de guvernare că banca centrală dispune de resursele necesare pentru a menţine echilibrul cursului leu-euro, în perspectiva riscului ca băncile europene să nu asigure un nivel ridicat al capitalului subsidiarelor din România, a declarat deputatul Varujan Pambuccian.

„Problema este dacă băncile-mamă le injectează sau nu bani spre România, pentru că ele au nevoie de lichidităţi. Guvernatorul poate să facă tot posibilul să ţină cursul în limite OK şi aici ne-a asigurat că nu sunt probleme. E limpede că putem menţine cursul, avem resurse să facem lucrul acesta. Putem să stăm destul de liniştiţi, dar problema este ce va face economia reală”, a declarat Pambuccian.

Liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Parlament a precizat că guvernatorul BNR i-a mai asigurat pe liderii coaliţiei de guvernare că sistemul bancar românesc este stabil.

„Sistemul bancar este stabil, băncile din România nu au probleme”, a relatat Pambuccian despre discuţiile cu Isărescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, marţi, la Bruxelles, o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care cei doi au subliniat necesitatea unor măsuri, la nivelul Consiliului European şi al liderilor zonei euro, pentru ca băncile europene prezente în România să asigure expunerea pe România, prin subsidiarele lor.

„Am căzut de acord cu preşedintele Băsescu asupra oferirii de garanţii că planurile pentru restabilirea încrederii în sectorul bancar din Uniunea Europeană nu trebuie să afecteze fluxul de credite din România”, a spus Barroso, la sfârşitul întâlnirii cu şeful statului român.

„Discutăm cu miniştrii de finanţe să oferim garanţii că toate autorităţile naţionale de supraveghere bancară lucrează împreună şi sub coordonarea Autorităţii bancare europene. Autorităţile naţionale de supraveghere vor juca un rol critic în acest proces, de a asigura că băncile-mamă din zona euro vor continua să ofere sprijin de capital pentru filialele lor din România în caz de nevoie, aşa cum s-a stabilit la ultima întâlnire a Iniţiativei de la Viena privind România din martie 2011”, a mai declarat preşedintele CE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.