Haosul din noaptea de după alegeri, în atenţia presei bulgare

Haosul administrativ din ziua alegerilor prezidenţiale şi locale din Bulgaria a căpătat dimensiuni şi mai mari în noaptea de după scrutin, informează presa sofiotă de marţi (25 octombrie 2011).

Mulţi membri ai comisiilor electorale ale secţiilor s-au dus în pat cu tot cu buletinele de vot după ce s-au saturat să aştepte în faţa comisiilor municipale ca să predea sacii cu buletinele şi procesele verbale, scrie Standart. Alţii s-au culcat direct pe stradă, în faţa sediilor comisiilor, folosind sacii cu buletine drept un pat improvizat.

Predarea buletinelor a continuat pe tot parcursul nopţii şi zilei de luni, terminându-se în unele oraşe luni seară. Marina Belceva, şefa comisiei municipale de la Sofia, a spus că întârzierea a fost provocată de faptul că doar într-o oră la comisie au venit 5.000 de persoane, în plus în 80% dintre procesele verbale aduse de comisiile secţiilor au fost depistate greşeli care trebuiau corectate prin renumărarea buletinelor de vot.

Aceste alegeri au fost cele mai prost organizate după căderea regimului comunist, afirmă ziarul Pari. Eşecul a fost total, fapt recunoscut de majoritatea cetăţenilor, organizaţiilor nonguvernamentale, precum şi de aproape toate partidele politice, cu excepţia partidului GERB de guvernare, scrie publicaţia. Ziarul adaugă totuşi că observatorii străini acreditaţi pentru alegerile din Bulgaria au evaluat mai de grabă pozitiv decurgerea scrutinului.

Mihail Konstantinov, expert în legislaţia electorală, afirmă într-un interviu pentru postul de televiuziune bTV că deşi alegerile au fost organizate foarte prost, acestea nu vor fi anulate. El se argumentează cu faptul că problemele cu cozile în faţa secţiilor de votare şi apoi în faţa comisiilor municipale nu au afectat rezultatele scrutinului.

Ziarul Trud scrie că potrivit ultimelor date ale Comisiei Electorale Centrale, partidul GERB aflat la putere a câştigat cele mai multe locuri în consiliile municipale ale 20 din cele 27 centre judeţene.

Rezultatele partidului în alegerile locale sunt mai bune faţă de ultimul scrutin din 2007. GERB a câştigat şi cele mai multe voturi în alegerile prezidenţiale, canidatul partidului Rosen Plevneliev are un avans de circa 10,5% faţă de oponentul său socialist Ivailo Kalfin înainte de turul doi care va avea loc pe 30 octombrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.