EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Liviu Ciulei este cel căruia îi datorăm tot ce reprezintă astăzi teatrul românesc în lume

0
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, deplânge moartea regizorului Liviu Ciulei, căruia, spune el, îi datorăm tot ce reprezintă astăzi teatrul românesc în lume.„A căzut cortina peste cel mai important nume al teatrului românesc. Lumea artistică şi, mai ales, teatrul din România se despart de un mare creator. Actor, arhitect, scenograf, dar mai cu seamă regizor, Liviu Ciulei a fost un artist complet, de tip renascentist, într-o vreme în care, în pofida regimului politic, teatrul românesc a avut o perioadă fastă.

Fiu al unui mare arhitect, Liviu Ciulei a transpus, în creaţiile sale, marea tradiţie intelectuală şi artistică a epocii interbelice într-un efort care a dat o continuitate profundă culturii române”, afirmă Kelemen, într-un mesaj de condoleanţe transmis la moartea apreciatului regizor.Ministrul Culturii subliniază că Ciulei a oferit publicului o lume miraculoasă, o lume a sentimentelor şi ideilor a libertăţii, pornind de la creaţiile lui Shakespeare, Cehov, Gorki, Wedekind, Pirandello, Eugene O’Neill sau Caragiale.

Kelemen aminteşte faptul că Liviu Ciulei a montat, la Teatrul ‘Bulandra’ din Capitală, o variantă „excepţională” a ‘Scrisorii pierdute’, într-o vreme când, la Teatrul Naţional se mai juca „versiunea ‘canonică’, din anii ’50”.

„A fost un om discret şi modest, socotind că e mai important ceea ce faci şi oferi lumii, decât ceea ce eşti, ca persoană. A muncit cu o tenacitate şi o seriozitate rar întâlnite, atent deopotrivă la marile ansambluri şi la micile detalii.

Transmitea celor din jurul său o emulaţie extraordinară, iar acest lucru s-a reflectat în strălucirea pleiadei de mari actori cu care a lucrat. A făcut filme, trei, câte a fost lăsat. A plecat din ţară când chiar nu mai putea lucra şi a revenit imediat după căderea comunismului.

Dintre nenumăratele piese puse în scenă, prea puţine au fost înregistrate, cele mai multe rămânând în memoria spectatorilor ca o adevărată legendă. Liviu Ciulei este cel căruia îi datorăm tot ce reprezintă astăzi teatrul românesc în lume”, se mai arată în mesjaul de condoleanţe al ministrului Culturii.

Marele regizor Liviu Ciulei a murit marţi, la vârsta de 88 de ani, într-un spital din Germania, unde fusese internat din cauza mai multor afecţiuni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.