Imunitatea lui DSK nu are „nicio valoare”, potrivit avocaţilor lui Nafissatou Diallo

Avocaţii lui Nafissatou Diallo au contraatacat luni, la New York, afirmând că imunitatea invocată de Dominique Strauss-Kahn pentru obţinerea clasării plângerii civile depuse de cameristă nu are „absolut nicio valoare” şi trebuie respinsă, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi (25 octombrie 2011).

Moţiunea lui Strauss-Kahn constituie o „încercare evidentă de a întârzia procedura şi trebuie respinsă în totalitate, deoarece nu are absolut nicio valoare şi este lipsită de orice bază serioasă”, declară aceştia într-un document de 57 de pagini care răspunde argumentelor prezentate de partea adversă luna trecută.

La 26 septembrie, Dominique Strauss-Kahn a cerut clasarea procedurii civile declanşate la New York de către camerista din Guineea, care îl acuză de „agresiune violentă şi sadică” şi cere o sumă neprecizată drept despăgubiri.

El a afirmat că în momentul foarte scurtei relaţii sexuale din apartamentul din hotelul Sofitel, la 14 mai, el beneficia de imunitate totală în calitate de director general al FMI.

În replică, avocaţii lui Diallo, Kenneth Thompson şi Douglas Wigdor, citează o declaraţie a FMI din 17 mai potrivit căreia „poziţia oficială a FMI este că imunitatea directorului general este limitată şi nu se aplică în acest caz”.

DSK „cere tribunalului să ignore dreptul federal care, fără niciun fel de ambiguitate, nu recunoaşte decât o imunitate limitată pentru directorii de organizaţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional”, afirmă avocaţii americani. Strauss-Kahn se bazează în cererea sa pe un tratat internaţional „la care SUA nici nu sunt parte”, declară aceştia.

William Taylor, avocatul fostului director al FMI, a invocat într-adevăr în documentele depuse la 26 septembrie o convenţie internaţională, adoptată de Naţiunile Unite în 1947, afirmând că DSK era protejat de o imunitate diplomatică „inclusiv pentru actele în nume personal”.

Chiar dacă „Statele Unite nu sunt parte a acestei Convenţii privind agenţiile specializate”, dreptul internaţional îi garantează lui DSK „o imunitate absolută”, a afirmat el.

Potrivit avocaţilor lui Diallo, Strauss-Kahn „ignoră complet criteriile stricte pentru aplicarea dreptului internaţional”. Ei afirmă, de asemenea, că acea convenţie internaţională invocată de DSK prevede că agenţiile specializate „pot şi au datoria de a suspenda imunitatea unui responsabil în cazul în care această imunitate obstrucţionează cursul justiţiei”.

Judecătorul Douglas McKeon, care instrumentează cazul la tribunalul din Bronx, urmează să se pronunţe asupra argumentelor celor două părţi.

Experţii, care consideră că procedura ar putea dura mai mulţi ani, pun sub semnul întrebării şansele lui Dominique Strauss-Kahn de a obţine clasarea plângerii pe baza acestor argumente.

În procesul penal el nu invocase imunitatea. Era o alegere, potrivit avocaţilor săi, deoarece „vroia să se apere împotriva falselor acuzaţii şi să-şi dovedească nevinovăţia”. La sfârşitul lui august, procurorul Cyrus Vance şi-a exprimat îndoielile asupra credibilităţii reclamantei şi, în consecinţă, dosarul a fost închis.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.