EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

În ţară, recensământul s-ar putea termina mai devreme; recenzorii se vor întoarce să completeze şi CNP-urile

0
Dacă în unele judeţe din ţară recensământul s-ar putea încheia cu o zi mai devreme, în altele recenzorii s-ar putea întoarce la domiciliile cetăţenilor care nu şi-au declarat codul numeric personal pentru a le completa şi pe acestea.

În mai puţin de o săptămână de la începerea recensământului populaţiei şi locuinţelor au fost recenzaţi circa o jumătate dintre români.

Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, le-a propus comisiilor de recensământ ca activitatea curentă de recenzare să fie încheiată până pe 30 octombrie, urmând ca ziua de 31 octombrie să fie folosită pentru rezolvarea unor probleme punctuale apărute în timpul colectării datelor.

„Am solicitat comisiilor locale să termine recensământul până pe data de 30 octombrie. Pe data de 31 octombrie aş dori să ne concentrăm, împreună cu comisiile locale de recensământ, pe problemele punctuale, acestea să fie rezolvate şi să putem finaliza sută la sută recensământul”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, prefectul.

Judeţul Hunedoara se află între primele zece din ţară ca ritm de lucru la recensământ, până pe 24 octombrie fiind recenzate 50,29% din totalul locuinţelor şi familiilor. Există însă şi localităţi unde acţiunea s-a desfăşurat mai greu, iar prefectul a propus sancţiuni pentru comisiile locale de recensământ din acele zone unde procentul de colectare a datelor este mai mic de 40%.

„Au fost sancţionate cu avertisment cinci comisii locale. Ele vor fi monitorizate, cu precădere, de comisia judeţeană, iar în cazul în care nu-şi vor realiza procentele stabilite va urma o nouă sancţiune, pecuniară”, a precizat Attila Dezsi.

Prefectul a ţinut să precizeze că este obligatorie declararea codului numeric personal de către persoanele recenzate, menţionând însă că toate datele preluate de recenzori sunt confidenţiale. Acolo unde recenzorii nu au preluat CNP-ul, ei vor reveni la locuinţele recenzate deja.

Procent mare de recenzare este şi în judeţul Buzău. Aici recensământul s-a realizat în proporţie de 50,57% şi s-ar putea încheia cu cel puţin o zi mai devreme.

„Din totalul estimat de 194.144 de locuinţe pentru recenzare acţiunea s-a desfăşurat în 98.183 de locuinţe şi s-ar putea încheia cu o zi mai devreme”, a precizat, într-o conferinţă de presă, miercuri, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu.

Potrivit sursei citate, trei unităţi administrativ-teritoriale au depăşit 70% procent de recenzare: comunele Valea Râmnicului – 80,94%, Vipereşti – 73,28% şi Săruleşti – 70,44%. La polul opus se situează comuna Podgoria unde procentul de recenzare este sub 29,97%.

„Recensământul s-ar putea încheia mai devreme, dar am transmis tuturor recenzorilor că ne interesează în principal aspectul calitativ, pentru că dorim ca întreaga populaţie să fie recenzată corect, inclusiv prin declararea CNP-urilor”, a mai spus şeful DJS Buzău.

Recenzorii bistriţeni care nu au obţinut CNP-urile persoanelor deja recenzate vor fi trimişi înapoi la domiciliile acestora, pentru a le convinge că declararea CNP-ului este obligatorie, potrivit afirmaţiilor făcute de şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira, miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Vedeţi ce s-a întâmplat şi la ce s-a ajuns dintr-o neglijenţă a purtătorului de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică. (…) Interpretările personale asupra metodologiei sau asupra practicii interviului nu îşi au locul. Rămâne obligatorie aşadar declararea CNP-ului, ca şi a tuturor celorlalte caracteristici din formularul de înregistrare. Trebuie ca recenzorul să se întoarcă la gospodăria respectivă pentru completarea CNP-ului. Această dezinformare la nivel naţional este foarte greu de contracarat la nivel local”, a spus Chira.

Directorul DJS a recunoscut că declararea CNP este cea mai mare problemă cu care s-au confruntat până acum recenzorii, în special în mediul urban, însă este „revoltat” că aceştia nu au acţionat potrivit instrucţiunilor primite la sesiunile de pregătire.

„Cea mai mare problemă este a CNP-urilor. Din păcate, au fost şi recenzori care s-au complăcut în această situaţie, în sensul că, în momentul în care pe mass-media naţionale a apărut dezinformarea aceasta, au şi renunţat să mai ceară CNP-ul. Aici este revolta mea, pentru că m-am ocupat personal de instruirea personalului de recensământ din municipiul Bistriţa şi ar fi trebuit cei care au avut dubii să ajungă cu telefoanele la mine, aşa cum ajung acum în situaţia în care sunt cetăţeni care refuză”, a mai declarat Mircea Chira.

În opinia directorului judeţean de la Statistică, cetăţenii nu trebuie să fie impacientaţi, deoarece „CNP-ul singur nu poate rezolva niciun fel de problemă, nici la bancă şi nici la vot”.

În acelaşi timp, Mircea Chira a precizat că şi recenzorii pot să fie amendaţi dacă nu obţin datele stipulate în formulare, amenzile mergând între 2.000 şi 5.000 de lei, însă speră să nu se ajungă la amenzi în judeţ nici pentru populaţie, nici pentru personalul implicat în recensământ.

Potrivit datelor centralizate până la această dată, în judeţul Bistriţa-Năsăud recensământul populaţiei şi locuinţelor a fost realizat în proporţie de 51,10%.

Localităţile fruntaşe sunt comunele Milaş (75,84%), Silivaşu de Câmpie (68,96%) şi Măgura Ilvei (67,93%), în timp ce în municipiul Bistriţa procentul este de 52,15%.

Există şi unităţi teritorial-administrative unde procentul de colectare a datelor este de aproximativ o treime, cum ar fi comunele Zagra, Braniştea, Parva, Chiuza şi Coşbuc, motiv pentru care primarii au fost contactaţi de subprefectul de Bistriţa-Năsăud, în vederea identificării problemelor pentru care ritmul de recenzare nu este la fel de alert.

Şeful DJS Bistriţa-Năsăud spune că, în cazul în care aceste localităţi vor pune probleme şi în ziua de duminică, 30 noiembrie, la faţa locului vor fi trimişi „recenzori de şoc”, pentru a se reuşi colectarea tuturor datelor.

„Dacă, Doamne fereşte, duminică vom constata în Bistriţa sau în altă parte aşa ceva, m-am gândit şi la soluţia recenzorilor de şoc, dacă vreţi. Adică trimit recenzor desemnat într-o zonă nerecenzată. Nu este o armată, pot să mai trimit două – trei persoane în sensul acesta”, a mai spus Chira.

De la data începerii recensământului, au existat şi cazuri de recenzori care au renunţat să mai aplice formularele din motive personale sau de sănătate, aceştia fiind înlocuiţi imediat. De asemenea, au fost şi unele persoane care au venit personal la primării pentru a completa aceste formulare, însă cazurile sunt puţine.

Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, susţine că va solicita să fie recenzat la Primărie deoarece are un program foarte încărcat şi nu crede că va fi găsit acasă de către recenzor.

„Nici nu ştiu dacă a venit recenzorul la mine acasă, pentru că eu toată ziua sunt ocupat, dar cred că voi cere să fiu recenzat la Primărie. Consider că este foarte important acest recensământ pentru că aşa vedem şi noi cu adevărat cine mai este şi cine nu mai este în ţară şi atunci vedem cine votează şi cine a votat”, a declarat, Lucian Iliescu.

În ceea ce priveşte declararea CNP-ului, edilul susţine că este „o treabă inutilă”, pentru că important este recensământul în sensul de a cunoaşte date despre numărul populaţiei şi starea acesteia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.