KPMG:Sectorul imobiliar din România este în stagnare, iar băncile vor rămâne prudente în privinţa creditării

Sectorul imobiliar din România se află într-o stagnare relativă, iar băncile vor continua să fie prudente în activitatea de creditare, potrivit noii publicaţii KPMG, CEE Property Lending Barometer 2011.
KPMG a realizat un sondaj în rândul unui număr de peste 50 de bănci din regiune pentru a evalua perspectivele finanţării bancare a sectorului imobiliar în Europa Centrală şi de Est.

‘În România, sectorul imobiliar este încă într-o situaţie de stagnare relativă, iar băncile vor continua, probabil, să fie prudente în activitatea de creditare, dată fiind proporţia de credite neperformante din portofoliile acestora, după cum reiese din sondaj. Cu toate acestea, există nevoi clare atât în sectorul comercial, cât şi în cel rezidenţial, ceea ce înseamnă că există potenţial pentru creştere’, a declarat Ori Efraim, partener şi coordonatorul Departamentului de Real Estate al KPMG în România.

Acesta crede că, pentru a stimula dezvoltarea, este nevoie de redresare economică şi aceasta va conduce la creşterea încrederii firmelor şi consumatorilor şi la o disponibilitate crescută a băncilor de a acorda credite dezvoltatorilor şi clienţilor individuali. Dezvoltatorii trebuie, de asemenea, să fie realişti în aşteptările lor, pentru că este puţin probabil să mai fim martorii acelui tip de ‘bubble’ speculativ prin care a trecut România în perioada 2006-2008.

Prin urmare, aceştia trebuie să se concentreze pe creşterea pe termen lung şi îndeplinirea nevoilor cumpărătorilor. Investiţiile imobiliare româneşti au scăzut după 2008, dar există anumite semne de reînnoire a interesului, în special din partea dezvoltatorilor chinezi. Ca şi în multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunităţile prezente pe piaţa românească şi acoperă anumite goluri lăsate de investitorii mai precauţi care au fost mai reticenţi faţă de pieţele emergente după 2008.

‘Din punct de vedere al preferinţelor sectoriale, acestea sunt extrem de neuniforme şi diferite de la o ţară la alta. În Ungaria şi Serbia, sectorul retail este primul în topul preferinţelor, în timp ce în Republica Cehă, Polonia şi România sectorul clădirilor pentru birouri este mai preferat.

În Austria sectorul clădirilor de birouri, sectorul industrial şi retail împărtăşesc toate un grad similar de interes din partea băncilor. În Bulgaria, Slovenia şi ţările Baltice, sectorul industrial/logistic se află în topul priorităţilor în timp ce sectorul hotelier/al staţiunilor turistice este în general cel mai puţin preferat sector, cu excepţia Sloveniei’, a adăugat Ori Efraim.

Conform studiului KPMG, finanţarea imobiliară în Europa Centrală şi de Est (ECE) a dat semne de reînvigorare în ultimele 12 luni, dar evoluţia pieţei continuă să rămână incertă. Comparativ cu anul 2010, a avut loc o creştere considerabilă a tranzacţiilor imobiliare, însă aceste investiţii au fost extrem de diferite, în funcţie de ţară şi clasa de active. Băncile privesc cu prudenţă evoluţia pieţelor imobiliare, cu posibila excepţie a Austriei, Republicii Cehe şi Poloniei, unde piaţa nu a fost afectată în aceeaşi măsură de criza financiară ca în alte ţări.

‘Tendinţele în 2011 pe piaţa creditelor imobiliare arată că băncile şi investitorii sunt mai interesaţi de calitatea portofoliului lor, aceştia îndreptându-se doar spre pieţele cu performanţe demonstrate şi evitând riscurile cât se poate de mult,’ spune Andrea Sartori, partener, coordonator pentru Sectorul Imobiliar, Recreere şi Turism din ECE.

‘Acest interes pentru active de calitate a generat o imagine diferenţiată în regiune. Investitorii analizează situaţia politică şi economică a fiecărei ţări în parte şi încă au rezerve să investească în pieţele percepute ca fiind mai riscante’, a spus Sartori.

Acesta susţine că, în timp ce băncile continuă să se ghideze după criterii foarte stricte de creditare, iar finanţarea datoriilor rămâne problematică pentru mulţi investitori şi dezvoltatori, există semne că apetitul acestora pentru finanţarea imobiliară a crescut în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, pieţele sunt în prezent volatile, iar sentimentul investitorilor faţă de Zona Euro este unul negativ din cauza creşterii datoriei suverane la nivel european şi a puterii francului elveţian. Această situaţie poate avea un impact considerabil asupra ECE, unde există un nivel ridicat de credite în monedă străină, atât guvernamentale, cât şi individuale.

În ansamblu, finanţarea imobiliară în ECE a arătat, începând de anul trecut, semne de revigorare, concentrându-se asupra activelor primare generatoare de venituri în ţările cu performanţe mai ridicate. Polonia se diferenţiază faţă de celelalte ţări din ECE prin aceea că băncile sunt mai deschise la finanţarea proiectelor noi de dezvoltare, faţă de cea a proprietăţilor generatoare de venituri.

În general, răspunsurile la sondajulr ealizat de KPMG par să indice o legătură între perspectivele de finanţare imobiliară şi imaginea generală macroeconomică din fiecare ţară. Prin urmare, Austria se situează pe primul loc, urmată de Republica Cehă şi Polonia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.