Mircea Geoană: Managementul privat la companiile de stat este insuficient, dacă CA-urile nu devin independente politic

Măsura introducerii managementului privat în companiile de stat este insuficientă, dacă legislaţia nu va fi completată astfel încât Consiliile de Administraţie ale societăţilor să fie independente politic, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, la Conferinţa European Energy Development.

‘Este insuficient să închiriem management privat pentru companiile de stat, dacă nu completăm legislaţia, astfel încât şi Consiliile de Administraţie să fie independente din punct de vedere politic. Degeaba luăm manageri dacă vom avea aceiaşi oameni în Consiliile de Administraţie, din aceleaşi ministere şi cu aceleaşi interese’, a afirmat Mircea Geoană.

Citeste si:  Administratori anchetaţi pentru că şi-au dedus nejustificat TVA de 45 milioane de lei

Cele mai mari companii controlate de stat, în număr de 15, care nu sunt pregătite să-şi vândă pachetul majoritar de acţiuni ar urma să aibă manageri privaţi selectaţi de către firme de resurse umane recunoscute la nivel mondial, declara, la începutul lunii august, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România.

Senatorii din Comisia pentru administraţie au întocmit, la începutul lunii octombrie, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind posibilitatea contractării unui management privat pentru întreprinderi publice. Potrivit expunerii de motive a propunerii de lege, pentru o activitate economică eficientă, este necesar ca administrarea unei companii de stat să beneficieze de libertate de decizie şi ‘să nu fie obligată să ceară acordul autorităţii publice tutelare de a face investiţii, plăţi sau de a lua diverse măsuri pentru eficientizarea activităţii’.

Citeste si:  Geoană: Asistăm la PASOK-ificarea PSD

Propunerea legislativă a primit un aviz favorabil şi din partea Comisiei economice din Senat. Legea are caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Consilierul de stat Andreea Paul Vass a declarat marţi că un număr de zece companii de stat vor avea management privat în februarie 2012, aceasta fiind una dintre posibilele rezolvări ale deficienţelor cronice legate de conducerea companiilor cu capital de stat.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai G spune

    Ha……Ha…..Ha!!! Hai ca a lasat sa-i sboare o pasarica prostanacului. Pai nene scoateti cumnatul dela banca, si atunci te credem. Chiar ne iei de timpiti ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close