EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Misiunea FMI a început a treia evaluare a acordului preventiv cu România

0

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a început marţi a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

Una dintre principalele teme de discuţie va fi revizuirea prognozei de creştere economică pentru anul 2012, sub nivelul de 3,5% avut în vedere iniţial, şi modul în care va influenţa acest lucru proiectul de buget pe 2012.

Pe de altă parte, performanţele în privinţa inflaţiei au depăşit orice aşteptări. Experţii FMI vor însă să analizeze dacă scăderea inflaţiei este una temporară, pe fondul producţiei agricole foarte bune, sau una de durată. În cazul în care trendul inflaţiei este unul temporar, FMI va recomanda în continuare vigilenţă în privinţa politicii monetare.

Realizările autorităţilor române în privinţa bugetului pe 2011 sunt mai bune decât era programat şi nu vor fi probleme cu ţinta de deficit, însă pentru 2012 va trebui definită o ţintă de deficit calculată după metodologia cash, care să permită încadrarea în ţinta de deficit sub 3% din PIB, calculată după metodologia ESA a UE.

Alte subiecte pe agenda discuţiilor se referă la reformele în domeniul sănătăţii şi guvernanţa companiilor de stat, în special în domeniul energiei şi transporturilor.

O altă temă de discuţie va fi vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile de stat. FMI admite că, pentru acest proces, condiţiile de piaţă s-au înrăutăţit, dar susţine că acest tip de privatizare terbuie să continue, iar guvernul trebuie să ia în calcul vânzarea unor pachete majoritare de acţiuni, pentru a atrage investitori interesaţi.

În ceea ce priveşte eventualele creşteri salariale sau reduceri de taxe în 2012, FMI va lăsa la latitudinea autorităţilor modul cum vor fi cheltuite resursele bugetului – pe investiţii, pe reducerea CAS sau pe majorări de salarii şi pensii.

În opinia FMI, spaţiul bugetar pentru măsuri de creşteri salariale sau reduceri de taxe este foarte limitat. Instituţia financiară internaţională apreciază însă că o absorbţie mai ridicată a fondurilor europene pentru investiţii publice ar putea genera spaţiul fiscal necesar.

Misiunea comună a reprezentanţilor FMI, Băncii Mondiale şi Uniunii Europene se va afla la Bucureşti până în 7 noiembrie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.