EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Pentru accelerarea sfârşitului ETA, PNV vrea alegeri anticipate în Ţara Bascilor

0

Partidul Naţionalist Basc (PNV) a cerut guvernului socialist local, după anunţul ETA privind încetarea definitivă a luptei armate, alegeri anticipate în regiune şi aducerea deţinuţilor condamnaţi pentru terorism în închisori din Ţara Bascilor.

Cotidienele spaniole scriu marţi (25 octombrie 2011) despre această poziţie, iar în plan extern se ocupă de informaţiile date de cancelarul german Angela Merkel, cu privire la fondul de salvare pentru zona euro, care ar putea avea o valoare de o mie de miliarde de euro.

PNV cere apropierea deţinuţilor şi alegeri anticipate în Ţara Bascilor, pentru a accelera sfârşitul organizaţiei separatiste, şi pentru a avea un legislativ local în care să fie reprezentată stânga radicală bască, scrie cotidianul El Pais.

La rândul său, cotidianul El Mundo este de părere că PNV şi PSE (socialiştii basci, n.r.) se întrec de acum în a cere beneficii pentru membrii ETA din închisori, mai ales după ce preşedintele naţionaliştilor basci, Ińigo Urkullu, arată că vrea să se grăbească şi să ceară o poziţie oficială din partea premierului José Luis Rodríguez Zapatero înainte de alegerile generale din 20 noiembrie.

Şi cotidianul ABC relatează cum Urkullu i-a cerut şefului executivului regional basc, Patxi Lopez, să dea dovadă de înţelegere pentru deţinuţi, pe lângă convocarea de alegeri anticipate în regiune.

Socialiştii şi naţionaliştii nu sunt de acord în privinţa ritmului acestor măsuri, mai arată publicaţia menţionată – însă nu asupra conţinutului lor, după cum recunosc reprezentanţii celor două partide politice.

Partidele politice deschid dezbaterea cu privire la viitorul deţinutilor condamnaţi pentru terorism, consemnează şi cotidianul catalan El Periodico, tot după ce preşedintele PNV i-a sugerat şefului executivului basc anticiparea alegerilor locale, iar cei doi ar fi fost de acord asupra schimbării actualei politici penitenciare, în ceea ce îi priveşte pe foştii membri ai ETA.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.