Poliţia pariziană faţă în faţă cu copiii cerşetori români

1

De când a început şcoala, la Paris se observă o creştere a numărului de copii cerşetori.

„Pe străzile Parisului se observă un număr tot mai mare de românce cu copii care cerşesc”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei citată de ziarul Le Figaro în ediţia de marţi (25 octombrie 2011).

„Ele ştiu că nu prea putem să facem nimic împotriva lor. Din ce în ce mai multe nasc în Franţa”, potrivit sursei menţionate.

Pentru stoparea acestui fenomen, autorităţile sunt hotărâte să acţioneze. Din luna august, au fost arestate mai multe românce, mai ales în Seine-Saint-Denis, unde sunt multe tabere de romi.

Arestările au fost făcute în numele unui delict căzut în uitare: „lipsa îngrijirilor acordate copiilor mici”. Înscris în legea privind securitatea internă din 18 martie 2003, el prevede „că un copil care are sub şase ani şi care este ţinut pe un drum public (…) în scopul solicitării generozităţii trecătorilor” este pasibil de o pedeapsă de şapte ani închisoare şi o amendă de 100.000 de euro.

După intrarea în vigoare a acestei legi, s-au efectuat imediat o serie de arestări pentru acest delict, dar dosarele au fost apoi clasate în justiţie, fără a se lua vreo măsură. În consecinţă, arestările pentru acest delict au încetat atunci şi, spre surpriza generală, au reînceput acum două luni.

„Ne întrebăm de ce acest articol de lege reapare acum”, afirmă Damien Nantes, director al asociaţiei „Hors la rue” (Pe stradă), care se ocupă de minorii străini fără însoţitor din Paris.

„Care este scopul? Să producă teamă? Şi funcţionează, deoarece familiile sunt terorizate”, adaugă acesta precizând: „Suntem de acord cu faptul că locul copiilor nu este pe stradă. Dar să-i desparţi aşa de brutal de mama lor, mai ales că este vorba adesea de copii care sunt alăptaţi, nu ni se pare o soluţie bună”.

Acest punct de vedere este împărtăşit şi de justiţie, deoarece tribunalul din Bobigny a hotărât săptămâna trecută să o elibereze pe o româncă judecată pentru că a cerşit cu copilul ei de 22 de luni. Bebeluşul, care era hrănit la sân, nu era deshidratat în momentul arestării, deci acuzaţia de privare de îngrijire nu este justificată, potrivit hotărârii curţii.

În ceea ce îi priveşte pe poliţişti, ei nu prea înţeleg poziţia judecătorilor. „Nu este uşor de stopat acest fenomen. Dacă articolul de lege privind lipsirea de îngrijire nu funcţionează, posibilităţile noastre de acţiune sunt foarte limitate”, potrivit unui poliţist.

O altă problemă este generată de faptul că părinţii biologici ai copiilor care hoinăresc pe străzi sunt adesea la mii de kilometri de ei. „Părinţii lor au fost trimişi în România şi ei au rămas singuri, încredinţaţi unei familii sau unui clan, care îi exploatează forţându-i să cerşească”, explică acesta.

„Mai sunt şi cei ai căror părinţi au rămas în România şi ei au fost trimişi aici ca să facă bani. Este cazul copiilor cu handicap, trimişi în Franţa pentru că şefii clanurilor din România ştiu că ei pot să-i facă pe trecători mai darnici”, potrivit aceleiaşi surse.

Poliţiştii caută deci o altă cale de atac. „Nu intenţionăm să-i abandonăm pe aceşti copii. Dacă delictul de lipsire de îngrijire nu funcţionează, vom găsi altceva”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Conform informaţiilor de care dispune ziarul, poliţiştii ar intenţiona să treacă la arestări pentru „incitarea minorilor la cerşetorie”, delict care figurează şi în Codul penal (articolul 227- 20), dar care este arareori aplicat, pentru că este foarte greu de dovedit infracţiunea.

Acesta ar permite şi inculparea celor care îi exploatează pe copii (părinţi, şefi de clanuri), pedepsele fiind de maxim trei ani închisoare şi de cinci ani, în cazurile cu circumstanţe agravante.

Referitor la acest delict, asociaţia „Hors la rue” reaminteşte că în cea mai mare parte cerşetoria are loc în sânul familiilor de romi, în scopul supravieţuirii.

„Ca să ajutăm cu adevărat aceste familii, trebuie să facem ceva ca să le scoatem din starea de sărăcie extremă”, potrivit asociaţiei, care precizează că românii nu au dreptul de a munci în Franţa.

Citește și
1 Comentariu
  1. MARIA spune

    SA VEDEM ACUM, 2011, CUM FRANCEZII SI ALTII CE SCRAJNEAU PRIVITOR LA TIGANII OPRIMATI IN ROMANIA, VOR FI CAPABILI SA CONTROLEZE ACEASTA PROBLEMA SOCIALA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.