Rolul MI6 în predarea unor rebeli libieni a ajutat la consolidarea Al Qaida

Serviciile de informaţii britanice consideră că prinderea şi predarea a doi comandanţi rebeli libieni, implicarea MI6, au întărit Al-Qaida şi au ajutat grupările care atacă forţele britanice în Irak, potrivit unui documente secrete, citate de ediţia de marţi (25 octombrie 2011) a cotidianului britanic The Guardian.

Documentele, descoperite în reşedinţa abandonată a ambasadorului britanic la Tripoli, ridică întrebări noi şi dăunătoare în legătură cu rolul Marii Britanii în capturarea şi torturarea unor opozanţi cheie ai regimului lui Muammar Gaddafi.

Marea Britanie se confruntă deja cu acţiuni de ordin legal în legătură cu implicarea într-un complot pentru capturarea lui Abdul Hakim Belhaj, liderul Grupului Frontul Islamic de luptă libian (LIFG) şi care este acum comandantul militar la Tripoli, şi a adjunctul acestuia Sami al-Saadi. Ambii au afirmat că au fost torturaţi şi închişi după ce au fost predaţi lui Gaddafi.

Citeste si:  La Los Angeles nu se mai poate fuma nici în casă, nici la balcon decât cu riscul amenzii

Potrivit documentelor, serviciile de informaţii britanice consideră că predarea celor doi a întărit al-Qaida prin îndepărtarea mai multor elemente moderate din conducerea insurgenţei. Aceasta a permis împingerea unui grup care dorea îndepărtarea lui Gaddafi spre reţeaua teroristă panislamistă.

Un document numit „UK/Libya eyes only – Secret” releva că serviciile de securitate britanice au monitorizat membri ai LIFG de la sosirea lor în Marea Britanie după o tentativă eşuată de a-l ucide pe Gaddafi în 1996 şi au înţeles că scopul lor era înlocuirea regimului libian cu un stat islamic.

Citeste si:  Şeful diplomaţiei siriene susţine că "teroriştii" care se opun regimului Assad mănâncă inimi de om

„Extremiştii sunt acum în ascendenţă şi împing grupul către o agendă inspirată de Al Qaida”, se arată într-un document informativ al serviciilor de informaţii militare.

Scopurile lor „extinse” sunt acum destabilizarea guvernelor arabe care nu urmează legea islamică sharia şi eliberarea teritoriilor musulmane ocupate de vest.

Documentul de 58 de pagini, care conţine nume, fotografii şi biografii detaliate ale aproximativ 12 presupuşi membri ai LIFG în Marea Britanie, a continuat să evidenţieze „concluziile de preocupare” din perspectiva acestor schimbări.

Potrivit documentului, cei care au susţinut scopurile mai extinse ale Al Qaida continuă să facă la fel, dar „cei cu rezerve se axează pe Libia”. „Membrii britanici ai LIFG sunt renumiţi ca fiind cei mai buni furnizori de documente false în comunitatea mondială a extremismului”, se arată în documentul citat. LIFG a fuzionat în 2007 cu reţeaua Al-Qaida.

Citeste si:  Statele Unite pun în gardă contra unor posibile atentate ale Al Qaida
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata