EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

„Românii ar trebui îndemnaţi prin spoturi radio să muncească opt ore pe zi!”

4

– Omul de afaceri Gunther Wotsch crede că România are de pierdut pentru că investitorii străini au ajuns să perceapă muncitorii români drept şmecheri şi chiulangii.

Omul de afaceri Gunther Wotsch, care deţine mai multe companii în Transilvania, este o personalitate paradoxală. Născut dintr-un tată sas din Mediaş şi dintr-o mamă de origine austriacă, el are cetăţenia germană, dar locuieşte la Cluj-Napoca. Vreme de şase ani, a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord. Acum, el a devenit Doctor Hornis Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Gunther Wotsch cunoaşte foarte bine mediul de afaceri românesc, de aceea, i-am solicitat un interviu.

– Cum vedeţi dvs. mediul de afaceri din Cluj, din Transilvania, în contextul în care România a trecut printr-un val al crizei economice, iar previziunile spun că se apropie al doilea val. Cum credeţi că va evolua acest mediu de afaceri?

– Gunther Wotsch: Mediul de afaceri este într-o fază în care pot să spun că nu este prea prielnică pentru România acuma. Vă spun de ce nu este prea prielnică. Pentru că România a suferit foarte mult în urma crizei economice. Acuma suferă din nou, din cauza crizei financiare. Şi mai este vorba şi de criza proprie a României, adică de criza pe care şi-au făcut-o românii singuri.

Insist să spun că această criză proprie se datorează mentalităţii românilor faţă de muncă, în sensul că românul trebuie să îşi revizuiască atitudinea faţă de muncă. Trebuie să fie corect. În momentul în care un salariat este plătit opt ore, atunci acest salariat trebuie să şi muncească opt ore. Noi ne aflăm într-o situaţie în care putem să spunem că poporul român trebuie educat că, dacă primeşte un salariu, trebuie să ofere o contravaloare, iar aceasta este forţa de muncă, pentru opt ore. La fel, românii trebuie să preia mai multă responsabilitate în procesul de producţie.

Românii trebuie să preia mai multă responsabilitate în toate procesele economice din care fac parte. Vedeţi, cazul Nokia poate că nu este cel mai mai relevant, dar cred că şi Nokia oarecum a plecat dintr-o constrângere internaţională care este clară şi care este vizibilă. Nokia nu a prins trenul necesar pentru a evolua din punctul de vedere al dezvoltării programelor la nivelul lui Samsung şi alţii. Dar Nokia a plecat şi din cauza faptului că, aşa cum spunea şi preşedintele lor, în România apare această mentalitate incorectă faţă de muncă. Mentalitatea românească trebuie schimbată şi, în momentul în care imaginea României în Europa şi în lume se va reface, România are cele mai multe şanse să iasă din criză.

Spun acest lucru: românii sunt foarte talentaţi, foarte sociabili, foarte inteligenţi – poate cel mai inteligenţi – dar această inteligenţă trebuie folosită şi în mod constructiv. Dacă nu este folosită în mod constructiv şi dacă nu există efortul necesar de a transpune inteligenţa în practică, România o să aibă în continuare probleme.  Continuarea în România Liberă

loading...

Citește și
4 Comentarii
 1. bunul simt spune

  Si multi investitori straini au atitudine incorecta fata de plata angajatului : plata intarzie, e sub nivelul eficientei si pregatirii angajatului, ore suplimentare mereu necesare din cauza normarii muncii in conditii zgarcite, lipsa traininguri , etc. In schimb, daca un expat e incompetent, e tinut totusi in firma pe salarii ametitoare.

 2. bunul simt spune

  dar cum e sa muncesti cate 20 h si sa fii platit pt 8 h ?

 3. dan spune

  Pai ar fi bine 8 ore caci in prezent muncim 10,11 ore pe zi pe salariul de acum 3 ani.

 4. laur spune

  Cum ai facut primul milion de euro !!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.