SUA: Agenţii americane s-au infiltrat în carteluri de droguri de pe teritoriul Mexicului

Agenţiile americane cu atribuţii în lupta pentru combaterea drogurilor au pus bazele unor reţele de informatori mexicani care le-au permis să se infiltreze în secret în unele cele mai puternice şi periculoase organizaţii criminale din această ţară, au informat oficiali din domeniul securităţii de ambele părţi ale frontierei, informează în ediţia sa de marţi (25 octombrie 2011) cotidianul New York Times.

În condiţiile în care Statele Unite ale Americii au deschis noi ‘avanposturi’ ale serviciilor secrete şi agenţiilor de luptă împotriva drogurilor pe teritoriul Mexicului în ultimii ani, numărul reţelelor de informatori ai Washingtonului a crescut şi acolo, au afirmat foşti şi actuali oficiali.

Ele au ajutat autorităţile mexicane să captureze sau să ucidă aproximativ 24 de traficanţi de rang înalt şi mediu şi uneori au oferit agenţilor americani antidrog acces la liderii de top ai cartelurilor pe care încearcau să le demonteze.

De obicei, au declarat sursele citate, Mexicul nu are acces la informaţii cu privire la contactele SUA cu informatorii săi cei mai secreţi – între care ofiţeri mexicani din agenţiile antidrog, oficiali şi chiar membri ai cartelurilor – pe de o parte din cauza îngrijorărilor cu privire la corupţia din rândul poliţiei mexicane, iar pe de altă parte din cauza legilor care interzic forţelor americane de securitate să acţioneze pe teritoriul mexican.

În ultimii ani, atitudinea Mexicului în legătură cu implicarea americană în chestiuni de securitate naţională s-a schimbat, în condiţiile în care valuri de violenţă au provocat peste 40.000 de morţi.

Statele Unite, în speranţa de a sprijini stabilitatea în Mexic şi de a preveni răspândirea violenţei peste graniţă, şi-au extins rolul prin modalităţi de neconceput în urmă cu cinci ani, inclusiv trimiterea de drone în spaţiul aerian mexican.

Eforturile s-au soldat cu divizarea unora dintre cele mai mari carteluri din Mexic în grupări criminale mai mici şi, probabil, mai puţin periculoase. Însă violenţele continuă, la fel ca şi afluxul spre nord de droguri ilegale, notează publicaţia citată.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.