UE plănuieşte o legislaţie privind transparenţa tranzacţiilor mai dură decât se aştepta

Companiile europene vor trebui să dezvăluie sumele plătite în cadrul unor tranzacţii cu guvernele pe proiecte gazeifere, petroliere, miniere şi forestiere, în conformitate cu unele propuneri formulate de Bruxelles, care merg mai departe decât se aştepta în ceea ce priveşte consolidarea normelor de transparenţă, relatează Financial Times în ediţia de luni (24 octombrie 2011).

Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, va dezvălui planurile de a face obligatorie o astfel de defalcare, pe fiecare proiect, a tuturor cheltuielilor făcute către autorităţile de stat, zădărnicind astfel speranţele companiilor la un regim mai puţin strict.

Orientările generale ale reformelor Comisiei Europene – care acoperă fluxurile financiare, de la impozite şi redevenţe până la acorduri fiscale cu guverne din întreaga lume – se potrivesc în general cu măsurile similare adoptate de către SUA, sub auspiciile Legii Dodd-Frank.

Cu toate acestea, potrivit oficialilor apropiaţi planului, Bruxellesul doreşte să meargă mai departe decât Washingtonul, prin extinderea domeniului de aplicare a normelor la companiile din silvicultură şi pentru marile companii nelistate, exceptate în prezent de dispoziţiile din SUA. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei trebuie susţinută de către Parlamentul European şi statele membre ale UE.

Avocaţii susţin că transparentizarea tranzacţiilor făcute de companii cu guvernele reprezintă un pas important spre soluţionarea aşa-numitului „blestem al resurselor”, identificat pe continente cum ar fi Africa, atunci când o abundenţă a resurselor naturale din unele ţări pare să pună obstacole în calea bunei guvernări şi a dezvoltării economice.

Cu toate acestea, directorii companiilor vizate se plâng că astfel de norme, deşi bine intenţionate, sunt prea intruzive pentru afaceri, expunând informaţii sensibile din punct de vedere comercial şi afectând competitivitatea companiilor europene faţă de concurenţii lor din China.

În plus, multe companii din sectorul materialelor extractive au dezvăluit detalii voluntare cu privire la anumite plăţi făcute în cadrul „Iniţiativei pentru transparenţă în industriile extractive” – o coaliţie public-privată care face presiuni pentru dezvăluirea completă a tranzacţiilor între companiile din domeniul menţionat şi guverne.

Oficialii europeni susţin însă că solicitarea acestor informaţii la nivel de proiect pune publicul într-o postură mai bună de a evalua dacă sumele plătite pentru exploatarea resurselor naturale reprezintă o „valoare corespunzătoare” pentru societate în general sau pentru guvernul implicat.

Barnier a căutat să calmeze aceste preocupări la începutul acestui an semnalând că propunerile vor ţine cont de problemele legate de competitivitate şi că acestea vor solicita companiilor publicarea unei cifre agregate pentru toate proiectele dintr-o anumită ţară.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.