EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Ultima scrisoare cunoscută a lui Gaddafi către Occident

0

Într-o scrisoare către „prietenuľ său Silvio Berlusconi, publicată de revista Paris Match, liderul libian îi cere preşedintelui Consiliului de miniştri italian să oprească „bombardamentele care îi ucid pe fraţii noştri libieni şi pe copiii noştri”, scrie Le Figaro în ediţia de luni (24 octombrie 2011).

Este ultimul mesaj cunoscut al lui Gaddafi către Occident, dezvăluit luni de Paris Match. Este vorba de o scrisoare adresată premierului Silvio Berlusconi, în care fostul lider libian îi cere „prietenului” său „să oprească aceste bombardamente care îi ucid pe fraţii noştri libieni şi pe copiii noştri”.

Fostă putere colonială, Italia era primul partener comercial al Libiei. Berlusconi şi Gaddafi aveau, de altfel, relaţii diplomatice foarte strânse. La începutul conflictului, guvernul italian a avut reţineri să-l abandoneze pe colonelul cu care în 2008 fusese semnat un tratat de prietenie şi de cooperare economică.

„Nu te condamn pentru ce nu eşti responsabil, întrucât ştiu bine că nu eşti favorabil acestei acţiuni nefaste care nu te onorează nici pe tine şi nici poporul italian”, spune Gaddafi în scrisoarea scrisă în arabă şi tradusă de revista citată.

„Dar cred că tu ai în continuare posibilitatea de a da înapoi şi de a face să prevaleze interesele popoarelor noastre”, scrie în continuare Gaddafi.

Liderul libian îl îndeamnă apoi pe „dragul Silvio” să vorbească „cu noii prieteni şi aliaţi” (cuvântul „noi” este tăiat şi nu trebuia să apară în versiunea trimisă premierului italian) ca „să înceteze această agresiune împotriva ţării mele” (liderul libian folosise mai întâi exprimarea „pentru a ajunge la o soluţie care să garanteze marelui popor libian libertatea de a alege pe conducătorul pe care îl doreşte”, dar apoi a tăiat-o). „Sper că Dumnezeu atotputernic te va clăuzi pe drumul justiţiei”, scrie el în încheiere.

Dincolo de conţinutul mesajului, care arată disperarea liderului libian, dar şi ferma lui intenţie a de nu pleca de la putere, istoria acestei misive este surprinzătoare.

Ea nu a trecut prin canalele tradiţionale sau prin serviciile secrete, ci a fost adusă de un cuplu care conduce o agenţie de însoţitoare, cu sediul la Roma. Alessandro Londero şi soţia sa Yvonne di Vito îi furnizau liderului libian tinere care asistau la conferinţele sale din capitală.

Deveniţi foarte apropiaţi de colonel, ei s-au deplasat în iulie în Libia, pe la frontiera tunisiană, după ce au aflat că liderul libian dorea să îi vadă. La 7 august, la Tripoli, ei sunt primiţi de generalul Abdallah Mansour, care le spune că prietenul lor a părăsit capitala şi le-a dat o scrisoare scrisă de Gaddafi pentru a o înmâna premierului italian.

Revista nu precizează dacă lui Berlusconi i-a fost înmânat originalul adnotat sau o versiune mai oficială tradusă în italiană. Singurul fapt cert este că mesajul transmis premierului nu va face obiectul niciunui anunţ sau comunicat oficial.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.