Alan Greenspan: de ce Uniunea Europeană este sortită eşecului

0

Uniunea Europeană este sortită eşecului din cauza decalajului prea mare dintre statele sale nordice şi sudice, a declarat Alan Greenspan, fostul preşedinte al Federal Reserve /banca centrală americană/, într-un interviu acordat recent CNBC.

Greenspan prevede că, pe măsură ce criza fiscală din sud se adânceşte, fluxul de bunuri din nord se va opri cu totul, iar standardele de viaţă în sudul Europei vor scădea.

„Efectul unor culturi divergente în zona euro a fost grav subestimat”, precizează Greenspan, pentru care „singura modalitate de a avea mai multe monede din aceste ţări divergente puse laolaltă este ca aceste state să fie apropiate cultural, cum ar fi Germania, Olanda şi Austria”. „Dacă nu sunt, ea  pur şi simplu nu poate continua să funcţioneze”, explică el.

Pe de altă parte, Greenspan consideră că, într-o măsură foarte mare, ceea ce propulsează Statele Unite la acest moment este Europa. „Astăzi, există o singură bursă integrată la nivel mondial”, a spus el.

De asemenea, fostul şef al Fed se aşteaptă ca actuala criză din Europa, cuplată cu un eşec în abordarea deficitului bugetar american, să fie suficient de severă pentru a provoca o criză pe piaţa obligaţiunilor, dacă piaţa va decide brusc că asemănările dintre SUA şi Grecia sunt mai mari decât deosebirile.

„Este foarte greu de prezis când va avea loc o criză a obligaţiunilor”, explică Greenspan. Cu toare acestea, obţinerea unui acord asupra bugetului american se va dovedi dificilă – adaugă el – deoarece Washingtonul este azi mai polarizat decât l-a văzut vreodată în cariera sa.

De asemenea, Greenspan şi-ar dori să vadă Congresul abordând partea de venituri a problemei bugetare, prin eliminarea subvenţiilor de stat cu ajutorul scutirilor fiscale, cum ar fi deducerea pentru plăţile dobânzilor aferente creditelor ipotecare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.