ANI cere Parchetului cercetarea senatorului Mircea Diaconu pentru conflict de interese şi abuz în serviciu

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului liberal Mircea Diaconu, director al Teatrului ‘C. I. Nottara’, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece şi-ar fi angajat nelegal soţia în funcţia de regizor artistic.

ANI susţine într-un comunicat remis joi că Mircea Diaconu a fost numit în funcţia de director al Teatrului ‘C. I. Nottara’ în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 174/18.07.2002 iar soţia sa, Maria Diana Diaconu, a exercitat, în perioada 19.11.2001 – 15.08.2007, funcţia de actor la acelaşi teatru.

Ulterior, pe 8.08.2007, Maria Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului ‘C. I. Nottara’, a solicitat conducerii teatrului, prin cererea înregistrată sub nr. 607, acordul cu privire la participarea, în data de 13.08.2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea Mariei Diaconu a fost aprobată de soţul ei, Mircea Diaconu, deşi ea nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, adică minimum un an experienţă în domeniul regiei, ea având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti, Secţia ‘Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)’.

ANI mai susţine că la concursul organizat la data de 13.08.2007 Mircea Diaconu a exercitat calitatea de preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim.

În consecinţă, la data de 15.08.2007, Maria Diaconu, prin decizia nr. 67, avizată de directorul Teatrului ‘C. I. Nottara’, Mircea Diaconu, a fost promovată în funcţia de regizor artistic.

Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obţinute în perioada 2007 – 2010 de Maria Diaconu în calitate de regizor artistic la Teatrul ‘C. I. Nottara’, a fost în sumă de 83.684 lei.

Conform dispoziţiilor art. 253 din Codul penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv iar potrivit art. 248 din Codul penal, abuzul în serviciu contra intereselor publice constă în neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod defectuos a unui act, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, prin care cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi sau o pagubă patrimoniului acesteia.

ANI mai arată că, la data de 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat starea de incompatibilitate în care se află Mircea Diaconu, întrucât, începând cu data de 19.12.2008, exercită simultan demnitatea de senator şi funcţia de director-manager al Teatrului ‘C. I. Nottara’.

Pe 16 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată plângerea formulată de Mircea Diaconu împotriva Raportului de evaluare a stării de incompatibilitate emis de ANI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.