EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Berlusconi se luptă pentru a evita căderea guvernului

0

Premierul italian Silvio Berlusconi se luptă pentru a evita căderea guvernului pe care îl conduce, şi merge la Bruxelles cu un pact cu măsuri minime acceptate de aliaţii politici interni, scriu miercuri (26 octombrie 2011) cotidienele spaniole despre criza prin care trece în aceste momente politica italiană.

De asemenea, presa spaniolă este atentă şi la summitul ce urmează, al zonei euro, şi apreciază că acesta poate fi unul decisiv pentru viitorul UE.

Berlusconi se luptă cu disperare pentru a evita căderea guvernului, scrie cotidianul El Pais, nu fără să observe situaţia din Italia înainte de summitul european pregătit pentru salvarea monedei unice.

Cotidianul menţionat arată că premierul italian a anunţat în ultimul moment un pact asupra reformei pensiilor, la care a ajuns cu Liga Nordului, aliaţii de la guvernare.

Cu toate acestea, rămâne de văzut, apreciază El Pais, dacă amânarea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, cu excepţii, va fi o măsură suficientă pentru a căpăta acceptul Franţei şi Germaniei.

Berlusconi îşi prelungeşte agonia cu un plan blând de reforme, scrie cotidianul La Razon pe prima pagină. Acesta arată că aliaţii lui Berlusconii, politicienii de la Liga Nordului, susţin în continuare că nu există un acord cu privire la vârsta de pensionare, deşi aşa susţine guvernul.

Cotidianul menţionat comentează în acest context că politica italiană pare să treacă prin momente critice şi aminteşte că este vorba despre ţara care a avut, în medie, câte un nou guvern în fiecare an, de când s-a încheiat al doilea război mondial.

Şi cotidianul Publico scrie despre acordul la care a ajuns Berlusconi cu liderul de la Liga Nordului, Umberto Bossi, şi arată cum premierul italian merge la summitul de la Bruxelles cu un pact minim agreat cu aliatul politic. „Il Cavaliere”, mai arată publicaţia menţionată, va încerca să-şi convingă aliaţii din UE cu o reformă a pensiilor care include creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Evenimentele politice din Italia au loc pe fondul crizei prelungite a zonei euro, iar cotidianul catalan El Periodico scrie chiar despre summitul, considerat decisiv, de la Bruxelles.

Europa îşi decide viitorul, arată publicaţia menţionată, iar UE va revizui planul de salvare a Greciei. De asemenea, liderii europeni au de gând să mărească fondul de salvare, astfel încât acesta să poată răspunde oricăror probleme viitoare, mai indică El Periodico.

Cotidianul La Vanguardia consideră că moneda unică îşi joacă acum cartea credibilităţii, odată cu deciziile ce vor fi luate la summitul aşteptat de la Bruxelles. În tot acest timp, Germania plănuieşte să elibereze Banca Centrală Europeană de sarcina cumpărării din datoriile suverane ale ţărilor cu probleme, mai remarcă ziarul menţionat.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.