Cum provoacă canabisul „un haos cognitiv” în creier

1

– Consumul de canabis este asociat cu tulburări ale concentraţiei şi memoriei. O nouă cercetare realizată de către Universitatea din Bristol, publicat în „Journal of Neuroscience”, şi relatat de medicalxpress.com, a descoperit că activitatea creierului devine necoordonată şi inexactă în timpul acestor stări de spirit alterate de marijuana, ceea ce duce la deficienţe comportamentale şi neurofiziologice ce amintesc de acelea pe care le vedem la bolnavii de schizofrenie.

Studiul, condus de doctor Matt Jones, de la Scoala Universitară de Fiziologie şi Farmacologie, a testat dacă efectele dăunătoare ale canabisului asupra memoriei şi cogniţiei ar putea fi rezultatul unor reţele „dezorchestrate” ale creierului.

Activitatea creierului poate fi comparată cu performanţa unei orchestre filarmonice în care instrumentele cu coardă, cele de suflat din alamă, cele de suflat din lemn şi cele de percuţie sunt cuplate împreună în ritmuri dictate de dirijor.

În mod similar, structuri specifice ale creierului se adaptează şi se alătură una la cealaltă la frecvenţe definite: activitatea lor ritmică dă naştere la unde cerebrale, iar ajustarea acestora în mod corect şi normal permite procesarea informaţiei folosită pentru a ne ghida comportamentul.

Folosind tehnologie de ultimă oră, cercetătorii au măsurat activitatea electrică a sute de neuroni de la şoareci cărora le-a fost dat un drog care mimează ingredientul psihoactiv al marijuanei. În timp ce efectele acestui drog asupra regiunilor individuale ale creierului erau subtile, drogul a perturbat complet undele cerebrale coordonate la nivel de hipocamp şi cortex prefrontal, ca şi cum două secţiuni ale orchestrei erau total desincronizate.

Ambele structuri sunt esenţiale pentru memorie şi pentru luarea de decizii şi puternic implicate în patologia schizofreniei.

Rezultatele studiului arată că, drept consecinţă a acestei decuplări a hipocampului şi a cortexului prefrontal, şoarecii au devenit incapabili să ia decizii exacte atunci când se mişcau printr-un labirint.

Doctorul Jones a declarat următoarele: „Abuzul de marijuana este normal printre cei care suferă de schizofrenie, iar studii recente au arătat că ingredientul psihoactiv al marijuanei poate induce unele simptome de schizofrenie voluntarilor sănătoşi. Aşadar, aceste noi descoperiri sunt importante pentru a putea înţelege bolile psihiatrice, care pot apărea ca rezultat al „creierelor dezorchestrate” şi ar putea fi tratate prin reajustarea activităţii creierului”.

Michael Kucewicz, un autor al studiului, a adăugat: „Aceste rezultate sunt un important pas înainte spre înţelegerea modului în care activitatea ritmică din creier stă la baza proceselor de gândire atât atunci când suntem sănătoşi dar şi când suntem bolnavi”.

 

Foto: Daily Mail

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. shyne spune

    Acest experiment nu e chiar nou, sau s-a mai facut unul asemanator in urma cu cativa ani; ideea era ca acei soareci erau expusi la drog o perioada foarte indelungata, astfel incat aproape ca respirau fumul de cannabis non-stop, ceea ce e imposibil la un consumator ocazional. In plus alt experiment a demonstrat ca marijuana ajuta neuronii sa faca sinapse, deci s-a obtinut un rezultat opus. In concluzie nu poti avea incredere in astfel de studii, multe sunt facute in scop manipulator sau mediatic… o minte sclipitore nu poate fi distrusa de un drog considerat de risc redus, lucru demonstrat chiar de marii artisti romani si nu numai (stim din scrisorile lor ca pana si ei consumau cannabis pentru relaxare si inspiratie).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.