Dacă am ucide finanţarea în valută, creditele pentru locuinţe ar dispărea, susţine Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, în cadrul unui forum de specialitate, că ar fi o mare eroare să fie stopată creditarea în valută în cazul locuinţelor, menţionând, totodată, că un fond de pensii solid existent în România ar fi echivalent cu o investiţie importantă pe termen lung.

‘Soluţia la finanţarea pentru locuinţe în România a apărut de la băncile-mamă. Dacă am ucide finanţarea în valută, finanţarea pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar este o problemă, dar a pune frână la creditarea în valută ar fi o mare eroare.

La ce s-a referit Banca Naţională la un moment dat, se adresa creditului de consum. În cazul băncilor pentru construcţia de locuinţe, riscul valutar practic dispare deoarece creditele se dau în monedă naţională’, a explicat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, oficialul BNR a adăugat că existenţa unui fond de pensii solid în România ar putea conduce la realizarea de investiţii pe termen lung.
‘N-avem un fond de pensii. Avem unul, dar foarte mic, putem spune însă că avem buget de pensii. În ţările unde există adevărate fonduri de pensii, acestea înseamnă o investiţie pe termen lung. România are o problemă în privinţa structurii economisirii’, a spus Isărescu.

Banca Naţională a României şi Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România organizează, joi, forumul cu tema ‘Economisirea-creditarea – rol major în dezvoltarea durabilă a domeniului locativ din România’.

La eveniment participă Mugur Isărescu – guvernatorul BNR, Elena Udrea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului BNR, Herbert Pfeiffer – preşedintele Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe, Alexandru Ciobanu – preşedintele Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România şi Petru Filip – vicepreşedintele Biroului Permanent al Senatului României.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ilica Flavius spune

    Unul din putinii oameni care mai tine Romania pe linia de plutire, am tot respectul pentru acest om guvernator al Bancii Nationale M Isarescu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.