EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Departamentul de Stat al SUA a achiziţionat cărţi ale lui Obama pentru suma de 70.000 dolari

0

Departamentul de Stat al SUA a cumpărat cărţi scrise de preşedintele Barack Obama în valoare de peste 70.000 de dolari, trimiţând exemplare ca gratuităţi de Crăciun şi stocând în ambasade din lume colecţii cu cartea „Dreams From My Father” /Vise de la tatăl meu”/, la mai bine de un deceniu după lansarea ei, scrie Washington Times în ediţia de marţi (25 octombrie 2011).

Ambasada SUA din Egipt, de exemplu, a cheltuit 28.636 de dolari în luna august 2009 pentru exemplare ale best-sellerului de memorii al lui Obama din 1995. Şase săptămâni mai devreme, ambasada a prezentat o nouă comandă pentru aceeaşi carte pentru suma de peste 9.000 dolari, potrivit documentelor federale privind achiziţiile.

Cam în acelaşi timp, Ambasada SUA din Coreea de Sud a avut aceeaşi idee şi a cheltuit peste 6.000 de dolari pentru exemplare din „Dreams From My Father”.

O lună mai târziu, Ambasada SUA din Jakarta, în Indonezia, a cheltuit peste 3.800 de dolari pentru exemplare în versiunea indoneziană ale cărţii lui Obama „The Audacity of Hope” (Îndrăzneala de a spera), potrivit documentelor.

Ambasada SUA din Turcia a cheltuit peste 3.700 de dolari în decembrie 2009, pentru ceea ce documentele de achiziţie descriu ca fiind „exemplare ale cărţii lui Barack Obama în limba turcă”.

În martie, Ambasada SUA de la Paris a cheltuit peste 8.300 dolari pentru exemplare în limba franceză ale cărţii „Dreams From My Father”.

Ambasada a cheltuit, de asemenea, peste 11.600 de dolari pentru exemplare în limba franceză ale cărţii pentru copii a lui Obama, ”Of Thee I Sing” /Despre tine cânt: O scrisoare către fiicele mele”), deşi orice drepturi de autor pe care le primeşte pentru achiziţionarea acestei cărţi pentru copii vor fi donate în scopuri caritabile, conform rapoartelor financiare.

O revizuire a cheltuielilor într-o bază de date federale nu a dezvăluit nicio achiziţie a Departamentului de Stat de cărţi ale foştilor preşedinţi George W. Bush sau Bill Clinton.

Achiziţiile de opere literare ale lui Obama au avut loc în general, dar nu întotdeauna, în lunile de după obţinerea mandatului de preşedinte de către Obama.

Leslie Paige, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei „Citizens Against Government Waste”, un grup de monitorizare, a declarat că dacă guvernul federal vrea să reducă costurile, încetarea achiziţionării de cărţi ale lui Obama este potrivită pentru a începe. „Este nepotrivit ca dolarii contribuabilului american să fie cheltuiţi în acest fel”, a spus ea, precizând: „Sună a propagandă”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Noel Clay, a declarat însă că s-au respectat normele obişnuite privind achiziţiile publice şi a precizat că diplomaţii au folosit mult timp cărţile drept modalitate de a ajuta discuţiile privind aspecte importante de politică externă.

„Structura şi preşedinţia SUA sunt o componentă integrală a reprezentării Statelor Unite peste mări”, a explicat Clay. „Folosim adesea cărţi pentru a antrena un auditoriu-cheie în discuţiile de politică externă”, a explicat el.

Clay a mai afirmat că aceste achiziţii se fac şi pentru a stoca „centre de resurse de informare” ale Departamentului de Stat, răspândite în întreaga lume şi care oferă cărţi despre acoperirea de către SUA a unor probleme cum ar fi cultura, istoria şi valorile.

Nu există niciun indiciu potrivit căruia Casa Alba ar fi ştiut despre aceste achiziţii, care reprezintă doar o fracţiune din suma de aproape un sfert de milion de dolari donată de Obama unor organizaţii de caritate anul trecut şi peste 1,7 milioane dolari în venitul global.

Clay a declarat că aceste comenzi de cărţi sunt făcute în mod normal direct de către ambasade, pe baza „experienţei şi cunoştinţelor lor pe teren privind auditoriul-ţintă”.

Obama a câştigat mult mai mulţi bani de pe urma cărţilor decât de pe urma funcţiei guvernamentale. A raportat drepturi de autor între 1 milion şi 5 milioane dolari, în 2010, pentru „Dreams From My Father”, şi între 100.001 şi 1 milion dolari pentru „The Audacity of Hope”.

Dacă a câştigat 10% drepturi de autor din achiziţiile de cărţi de aproximativ 60.000 dolari de către Departamentul de Stat, excluzând cartea pentru copii, s-ar putea aştepta să încaseze 6.000 de dolari.

Este o sumă mică din veniturile globale ale lui Obama, deşi încă considerabilă pentru majoritatea americanilor, al căror venit mediu pe gospodărie în 2009 a fost doar de puţin peste 50.000 dolari.

Washington Times informează că Obama a încheiat un contract pentru a scrie o altă carte, după preşedinţia sa.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.