EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Experţii propun legalizarea parţială a prostituţiei în Bulgaria

0

Organizaţia nonguvernamentală Risk Monitor propune ca prostituţia voluntară să fie legalizată şi tratată ca o profesie liberă, informează miercuri (26 octombrie 2011) ziarele sofiote Trud, Novinar şi Monitor.

Experţii subliniază că trebuie să fie vorba doar de o legalizare parţială, deoarece, potrivit datelor lor, 90% din piaţa serviciilor sexuale din ţară este sunt deţinute de grupuri criminale organizate.

Dacă în acest moment se trece la legalizarea totală a prostituţiei, de acest lucru vor beneficia lumea interlopă, susţin ei. Organizaţia insistă însă că persoanele care au decis benevol să ofere servicii sexuale ar trebui să aibă dreptul să lucreze ca toată lumea.

Risc Monitor propune aplicarea unor sancţiuni grave indivizilor care plătesc pentru sex cu minori sau cu persoane cu dizabilităţi mintale. Pedepsele trebuie să fie severe şi în cazul proxeneţilor. În opinia membrilor organizaţiei, bordelurile trebuie licenţiate de stat.

În raportul prezentat marţi de organizaţia nonguvernamentală se afirmă că vidul legal în care se află industria sexuală în Bulgaria creează condiţii pentru unele dintre cele mai grave practici de corupţie.

Toate reţele criminale care se ocupă de trafic de persoane şi proxenetism se bucură de protecţia unor înalţi funcţionari de stat, se subliniază în document. Şi, ceea ce este şi mai grav, spre deosebire de celelalte practici de corupţie, în cazul industriei sexuale darea de mită nu se face o singură dată, ci în mod repetat.

Ziarul Monitor citează datele din raportul organizaţiei potrivit cărora în Bulgaria sunt între 5.000 şi 8.000 de prostituate. Fiecare dintre ele câştigă între 60 şi 120 de euro pe noapte. Dacă fetele „lucrează” în medie 300 de zile, ele le aduc proxeneţilor în total circa 220 milioane de euro.

Raliţa Ilkova de la Risc Monitor a spus că actualul Cod Penal al Bulgariei nu sancţionează prostituţia, iar persoanele care oferă servicii sexuale sunt pedepsite pentru „lipsă de ocupaţie”, ceea ce este o prevedere legală arhaică, rămasă încă din timpul comunismului.

Ilkova a afirmat că legislaţia trebuie modernizată, legalizând prostiuţia voluntară şi sancţionând exploatarea sexuală a minorilor şi proxenetismul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.