Furnizorul chinez de pământuri rare opreşte pentru o lună producţia

0

– China ar putea avea doar 30% din solurile rare ale lumii, dar în esenţă are un monopol, în jurul căruia întreaga lume încearcă neîncetat să funcţioneze.

Făcând o mişcare uşor diabolică, China caută să îşi consolideze poziţia de lider şi a mărit preţurile şi a oprit toate vânzările către cumpărătorii săi majori, SUA, Japonia şi Europa, timp de o lună.

În timpul îngheţării vânzărilor, China îşi consolidează totodată şi afacerile variate cu pământuri rare şi cumpără tot mai multe soluri rare.

Pentru moment, în jur de 60% din proviziile de pământuri rare ale ţării sunt controlate de către o singură companie, numită Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth. Această companie este creată artificial şi este menţionată ca fiind o companie de stat, în timp ce China a forţat deja aproape 35 de companii locale fie să fie absorbite de Inner Mongolia Baotou Steel Rare-Earth, fie să dispară.

Analiştii, potrivit AP şi popsci.com, cred că acest plan probabil va funcţiona.

Preţurile pământurilor rare au tot scăzut în ultima vreme, o tendinţă pe care China cu siguranţă doreşte să o inverseze.

Totodată această situaţie va oferi Chinei oportunitatea să lucreze mai mult la industria magnet de producţie locală a pământurilor rare, o întreprindere mult mai profitabilă decât simpla vânzare a materiilor prime.

Desigur, acest lucru nu va descuraja orice altă ţară de pe planetă să încerce să găsească o alternativă la achiziţia de pământuri rare de la China.

SUA, Canada şi Australia dispun toate de zăcăminte de pământuri rare, însă au sistat exploatarea lor în anii `90, din cauza faptului că rezerve chinezeşti la preţuri mici au inundat piaţa internaţională.

Companiile repornesc acum producţiile din aceste ţări, precum şi în Rusia, însă va dura un timp până când aceste rezerve vor ajunge pe piaţă şi vor fi rentabile.

Foto: www.popsci.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.