Holodesk, invenţia care dă viaţă calculatorului. Cum ar fi să culegi cu mâinile bilele de pe ecran şi să jonglezi cu ele? – vezi VIDEO

– Un proiect de cercetare de la Microsoft Research Cambridge, prezentat de physorg.com, a scos la iveală un prototip numit Holodesk, care permite manipularea obiectelor virtuale cu mâna. Practic „puneţi mâna” pe ecranul virtual.

Potrivit descrierii oficiale a creatorilor săi, există în lucru „un nou algoritm în ritm real pentru a reprezenta mâinile şi alte obiecte fizice” permiţând interacţiunea fizică reală între utilizator şi obiecte 3D virtuale.
Holodesk îşi pune în valoare magia cu ajutorul unui ecran optic transparent, plus o cameră Kinect.

Iluzia este aceea că utilizatorul atinge şi manevrează în mod direct grafica 3D.

 

Potrivit datelor proiectului, o imagine virtuală a unei scene 3D este redată printr-o oglindă pe jumătate argintie şi aliniată spaţial cu lumea reală pentru privitor.

Un video Holodesk arată utilizatorul privind spre un panou de sticlă la nişte bile virtuale, dar cu un aspect extrem de realist şi la alte obiecte de diferite forme. Mâinile sale sunt poziţionate sub sticlă şi se mişcă într-o aşa manieră încât îţi dă senzaţia că acesta mişcă într-adevăr obiecte reale.

Acesta culege bile adevărate în pahare, sau cel puţin aşa pare. Clipul video este o redare abilă a modului în care virtualul şi realul se întâlnesc. În timp ce Holodesk nu este singurul experiment de interacţiune 3D existent, observatorii spun că iese în evidenţă cu ajutorul folosirii dispozitivelor optice numite separatori de fază şi al algoritmului de procesare grafic, pentru a furniza o experienţă cât mai reală.

Holodesk este una din cele mai recente inovaţii din cadrul Grupului Senzorilor şi a Dispozitivelor (ce lucrează cu tehnologii precum senzori, electronice flexibile, şi ecrane inovatoare) de la Microsoft Research. Microsoft Research, de la instituirea sa în 1991, a devenit o organizaţie de cercetare foarte mare şi activă de software.

Microsoft se pare că lucrează pe toate fronturile la inovaţii care implică „interfaţa naturală a utilizatorului”, precum şi dezvoltarea software-ului de limbaj NUI.
NUI este susţinut de către tehnologia care eliberează utilizatorii de povara de a face mişcări relativ naturale prin care să controleze şi să manipuleze conţinutul de pe ecran. Din acest motiv, NUI este evaluat ca fiind următorul mare şi important pas din interacţiunile om-maşină.

În ceea ce priveşte posibilele aplicaţii pentru Holodesk, se presupune că invenţia va fi plasată în special în lumea jocurilor, dar potenţialul său poate să-l transforme într-o zi într-una din părţile importante în proiectare şi cercetare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.