EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

ÎCCJ a înlocuit măsura arestării cu interdicţia de a părăsi ţara în cazul directorilor UMF Iaşi

0
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri, ca directorii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, acuzaţi de acte de corupţie, să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Judecătorii ÎCCJ au respins astfel decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Druguş, şi a directorului Centrului de comunicare de la UMF Iaşi, Adrian Ciureanu.

Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Corvin Pughin, directorul comercial al companiei Maguay Impex SRL, din Bucureşti, firma care în urma unei licitaţii realizate pe SEAP a câştigat implementarea platformei eLearning la UMF Iaşi, realizată din fonduri europene.

Cei trei sunt acuzaţi că au trucat licitaţia platformei e-Learning pentru care s-au cheltuit peste 6,4 milioane de lei, din care aproape 5,4 milioane lei au reprezentat cheltuieli eligibile nerambursabile.

Aceeaşi măsură de interzicere a părăsirii teritoriului României a fost impusă şi rectorului UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae. Decizia a fost impusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi care efectuează cercetări faţă de acesta pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

Conform procurorilor, este vorba despre abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate alte 15 persoane şi trei firme.

Platforma de e-Learning oferă posibilitatea studenţilor de a accesa întreaga documentaţie de curs, dând totodată şi informaţiile suplimentare, dar şi posibilitatea examinării prin metode electronice.
La începutul anului, procurorii DNA au cerut reprezentanţilor UMF Iaşi documentaţia pentru 23 de proiecte europene aflate în derulare. În timpul anchetei, ofiţerii anticorupţie au audiat mai multe cadre didactice de la UMF Iaşi privind dosarul în cauză, dar şi alte proiecte europene despre care aceştia credeau că ar fi fost trucate.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.