Juncker: Summitul zonei euro nu va reglementa toate detaliile privind răspunsul la criza datoriilor

 Liderul miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a apreciat că la summitul zonei euro de miercuri nu se va ajunge la un acord care să reglementeze toate detaliile privind răspunsul la criza datoriilor, sugerând că acestea ar urma să fie stabilite în cadrul unor reuniuni ulterioare.

„Ne apropiem de adevăr, trebuie ca astăzi să luăm decizii tangibile. Fără îndoială, nu se va formula totul în cele mai mici detalii, însă direcţia de ansamblu” trebuie decisă, a declarat el presei la sosirea la summitul liderilor europeni care ar urma să înceapă la ora 16.00 GMT (19.00 ora României).

„Dacă nu aş fi fost încrezător, atunci nu aş mai fi venit. Dacă aş fi fost pe deplin sigur, nu aş fi aici”, a răspuns premierul luxemburghez la o întrebare a jurnaliştilor privind nivelul său de optimism, relatează France Presse.

Afirmaţiile sale confirmă că obiectivul iniţial al summitului, constând în a oferi ‘un răspuns complet’ la riscul de contagiune a crizei datoriilor, va fi dificil de atins.

Negocierile cu băncile în vederea reducerii unei părţi a datoriile Greciei sunt dificile. În plus, conform unor diplomaţi, nu se va putea cifra imediat noua putere a Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF) pentru ţările aflate în dificultate.

În ceea ce priveşte Italia, Juncker a menţinut presiunea asupra premierului Silvio Berlusconi pentru a veni la summit cu o foaie de parcurs detaliată cu măsurile care ar urma să fie luate pentru a reduce deficitul ţării şi pentru reformarea economiei.

„Prietenii noştri italieni ştiu că trebuie să plecăm de la principiul că în această seară se va anunţa că Italia va face eforturi de consolidare (bugetară) importante şi structurale. Este un ‘must'”, a mai spus el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.