EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Laszlo Borbely: În Parcul Naţional Retezat au fost constatate nereguli privind tăierile de arbori

Corpul de Control al ministrului Mediului a evidenţiat mai multe nereguli în ceea ce priveşte tăierile de arbori care au fost făcute în această vară în Parcul Naţional Retezat, cu scopul de a extrage copacii afectaţi de gândacul tipograf-Ips typographus (ipide), o insectă dăunătoare care duce la uscarea molizilor.

”A fost mai întâi un control de la Regia Naţională a Pădurilor (RNP). N-am fost satisfăcut de acest control şi atunci am trimis Corpul de Control al ministrului. Au finalizat această analiză, iar în urma acesteia am constatat că au fost unele nereguli în ceea ce priveşte unele avize şi cantitatea de lemn tăiată”, a declarat, joi, la Deva, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a ţinut să precizeze însă că tăierile din perimetrul afectat de gândacul tipograf au fost justificate pentru că altfel s-ar fi putut distruge toată pădurea.

El a menţionat că ancheta Corpului de Control al ministrului Mediului a reliefat faptul că patru parchete (loturi) au fost exploatate fără avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat, iar mai mulţi copaci nu fuseseră afectaţi de insecta dăunătoare. ”O parte dintre copaci sunt şi arbori sănătoşi. S-au identificat tăieri ilegale în volum de aproape 13 metri cubi”, a spus ministrul Borbely, adăugând că, până acum, au fost constatate trei contravenţii silvice, iar firma care a făcut exploatarea lemnului a fost amendată.

Ministrul Mediului a mai arătat că o nouă comisie de la RNP se va deplasa săptămâna viitoare în judeţul Hunedoara pentru a decide eventualele sancţiuni ce vor fi aplicate în acest caz.

Peste 1.200 de molizi care cresc în diferite zone din Parcul Naţional Retezat sunt afectaţi, în vară, de un gândac extrem de periculos-Ips typographus, copacii atacaţi de acest dăunător, care se înmulţeşte repede, uscându-se în scurt timp.

Arborii s-au aflat în zonele tampon şi de protecţie ale Parcului, pe diferite suprafeţe care totalizează aproape 2.000 de hectare, cantitatea de lemn afectată de acest dăunător totalizând 2.072 metri cubi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata