Maşina zburătoare „Humvee”: prototipul va fi gata până la finele lui 2012

– O maşină zburătoare în anul 2015? Nu există nici o garanţie în lume pentru tehnologie militară de ultimă generaţie flexibilă, care să se împacheteze ca un plic, dar DARPA spune că atât AAI cât şi Lockheed Martin au produs „proiecte posibile” pentru programul lor Transformer (TX), mai bine cunoscut ca şi iniţiativa zburătoare „Humvee”.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/masina-zburatoare1.jpg

Ambele proiecte au trecut la faza a doua, care presupune ca echipele să înceapă lucrul la prototipuri ce trebuie să fie gata pentru evaluare până la sfârşitul anului fiscal 2012, prezintă popsci.com.

Această evoluţie a programului ne duce tot mai aproape de faza trei, care reprezintă momentul în care lucrurile devin mult mai interesante: demonstraţii de zbor şi pe sol, programate pentru mijlocul anului fiscal 2015, dacă faza a doua se desfăşoară aşa cum trebuie.

Iar acest lucru înseamnă că se va întâmpla peste doar 4 ani. Având în vedere faptul că aşteptăm de un secol ca maşinile noastre să îşi ia zborul, aşteptarea de patru ani pare destul de rezonabilă.

Parametrii de design ai acestei maşini zburătoare conturează un vehicul care se va putea transforma rapid dintr-un autovehicul terestru într-o aeronavă ce va decola şi va ateriza vertical.

Trebuie totodată să fie şi uşor de pilotat, astfel încât orice persoană ce deţine un permis de conducere să poată învăţa repede modulul de manevrare a acestei maşini zburătoare şi desigur să poată fi condusă într-un mod sigur. Se presupune că va avea un sistem de zbor computerizat.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/masina-zburatoare-2.jpg

Dacă stăm puţin şi analizăm aceste necesităţi, ne dăm seama că există anumite neconcordanţe.

Trebuie să fie destul de uşoară pentru a putea decola vertical prin mijloace proprii, şi totuşi va avea nevoie de o centrală electrică serioasă, ceea ce înseamnă o greutate mare, şi un fel de aripi, elice sau tuburi de ventilator, ceea ce înseamnă o greutate şi mai mare. De asemenea, are nevoie de spaţiu suficient pentru ca toate aceste componente să încapă în maşină, şi în acelaşi timp să rămână destul spaţiu pentru pasageri şi şofer.

La fel ca orice altă provocare DARPA, aducerea la viaţă a acestei maşini nu va fi simplă. Dar, la o conferinţă recentă, managerul de program de la DARPA Transformer, Stephen Waller, a spus celor prezenţi că „proiectele posibile ce au fost propuse până acum” sunt extrem de promiţătoare.

Să sperăm că atunci când vor fi gata se vor putea desprinde pământ şi ne vom împlini cu toţii visul vechi de secole: să conducem o maşină zburătoare.

Foto: www.popsci.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.