Mii de hectare din rezervaţiile naturale dispar în fiecare an. Vezi care sunt cele mai afectate arii protejate

Econtext prezinta evolutia unora din cele mai importante arii protejate din Romania: cu cate hectare a scazut suprafata acestor arii in ultimii ani. Mai exact, din 1992 si pana in 2010. Si prezentam situatia unui numar de zece astfel de situri: Rezervatia Deltei Dunarii, Rezervatia Retezat, Rezervatia Rodnei, Parcul National al Muntelui Ceahlau, Cheile Nerei – Beusnita, Cheile Bicazului – Hasmas, Bucegi, Cozia, Muntii Macinului, Piatra Craiului.

In perioada mentionata, aceste zece zone naturale au pierdut impreuna aproape 65.000 de hectare. De aproape trei ori mai mult decat suprafata Bucurestiului!

Iar cele zece arii prezentate au inregistrat printre cele mai mari involutii din toate ariile protejate ale Romaniei.

In topul prezentat de noi, Rezervatia Retezat a pierdut cea mai mare suprafata: circa 17 mii de hectare, de la 54.400 de hectare in 1992, pana la 38.047 de hectare in 2010. In alta ordine de idei, Rezervatia Retezat s-a micsorat cu aproximativ o treime in acest interval de timp.

Sunt cateva situatii si mai dramatice: rezervatia Muntelui Ceahlau s-a injumatatit!Avea 17.200 de hectare in 1992, ca sa ajunga anul trecut doar la 7.739 de hectare. Ramanand la aceeasi regiune, zona Cheile Bizaului – Hasmas s-a redus cu circa 40%. Continuarea în Econtext

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.