ONU subliniază costul economic al criminalităţii organizate din Italia

Într-un context în care Italia este văzută de către pieţe drept „următoarea Grecie”, un important raport al ONU scoate în evidenţă modul în care crima organizată dăunează economiei italiene, relatează EUobserver în ediţia de miercuri (26 octombrie 2011).

Potrivit studiului – dat publicităţii marţi de către Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, cu sediul la Viena – crima organizată din Italia, implicată predominant în trafic de droguri şi de persoane şi în colectarea ilegală de deşeuri – produce 116 miliarde de euro pe an, echivalentul a 7,7 la sută din PIB-ul ţării.

Amploarea problemei este cu mult mai mare decât în alte ţări industrializate, în condiţiile în care crima organizată produce o sumă echivalentă cu 1,3% din economia Germaniei, cu 1,2% din ce a Marii Britanie şi cu 2,3% din cea a SUA.

ONU remarcă faptul că deşi criminalitatea organizată are pe termen scurt efecte pozitive – în condiţiile în care banii murdari sunt investiţi în întreprinderi mici, creând locuri de muncă, sau sunt depozitaţi în bănci unde facilitează circulaţia banilor şi cresc lichiditatea – efectele pe termen mediu şi lung sunt distructive.

Grupurile infracţionale tind să investească bani în afaceri unde aceştia pot fi cel mai uşor ascunşi cum ar fi în imobiliare, restaurante sau companii de transport – mai degrabă decât în locurile unde aceştia vor genera cel mai mult profit.

De asemenea, afacerile sprijinite de astfel de grupări afectează competitivitatea înlăturând actorii legitimi de pe piaţă, iar lipsa de transparenţă distorsionează datele economice, analiza macroeconomică şi procesul politic la nivel naţional.

Dincolo de acestea, preţul unei explozii a consumului ilegal de droguri – în termenii poverii pe care o pune pe serviciul naţional de sănătate şi infracţiunile minore pe care le generează – poate ajunge până la 3,5% din PIB.

„Agenţiile internaţionale de rating se vor folosi de aceste informaţii pentru a degrada riscul de creditare al ţărilor în cauză”, a avertizat ONU.

Potrivit studiului, la nivel mondial, crima organizată produce aproximativ 2.100 trilioane de dolari pe an, dintre care 580 de miliarde de dolari în numerar – 1% din economia mondială – disponibili pentru a fi „spălaţi”. Doar 0,2% din aceşti bani sunt în prezent depistaţi de către autorităţi.

Totodată, ONU atrage atenţia asupra centrelor bancare off-shore din Europa – în principal în Luxemburg, Elveţia şi Marea Britanie – ca destinaţii preferate pentru spălarea banilor proveniţi din afacerile cu cocaină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.